TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 29 Ekim Cumartesi

29-10-2016
RÛDAW
A+ A-

Cumhuriyet: ATA’NIN IŞIĞINDA SONSUZA DEK

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkeleri, bugün olduğu gibi gelecekte de yolumuzu aydınlatmaya devam edecek.

 

93. yılın coşkusunu yaşayan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkeleri yolumuzu aydınlatıyor. 1923’ün ardından Cumhuriyetin ilanıyla atılan dev adımlar geleceğimize de yol gösteriyor.

 

Cumhuriyetten önce her birey Osmanlı hanedanının kulu ve bu kulların oluşturduğu topluluğa da tebaa denirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve saltanatın kaldırılmasıyla kul olarak tanımlanan bireyler, yasalarla belirlenmiş hak ve özgürlüklere sahip yurttaşlık hüviyetini kazanırken tebaanın yerini de millet ve ulus kavramı almıştır. Saltanatın kaldırılması ve anayasaya “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesi konularak teokratik rejimden, halkın iradesine dayanan yönetim biçimine geçilmiştir.

 

Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim alanındaki ikiliğe son verilmiş, medreseler kaldırılarak Ortaçağ kökenli eğitim anlayışına son verilmiş, laik ve çağdaş bir eğitim sistemine geçilmiştir.

 

 

 

 

Sabah: AK PARTİ’NİN ‘TAM BAŞKANLIK’ MODELİ

 

Başkan “devletin ve yürütmenin” başı olacak. ‘Başkomutan’ sıfatı taşıyacak. İç ve dış siyaset başkan eliyle yürütülecek.

 

Başkana kararname ve atama yetkisi tanınırken mevcut sistemdeki Cumhurbaşkanının 'sorumsuzluğu' ilkesi kaldırılacak. İcraatları Meclis denetiminde olacak Meclis, başkanın kararnamelerini Anayasa Mahkemesi'ne götürebilecek. Aynı şekilde başkan da Meclis kararlarını veto edebilecek AK Parti'de anayasayı hazırlayan komisyon, 'tam başkanlık' sistemine geçilmesine ilişkin anayasa değişiklik önerisinin genel hatlarını tamamladı ve taslak metni hazırladı. 40 civarında maddenin yer alacağı metinde, başkan ve Meclis'in 'yetki' ve 'denetlenebilirlik' dengesi vurgulandı. Başkana kararname ve atama yetkisi tanınırken mevcut sistemdeki Cumhurbaşkanının 'sorumsuzluğu' ilkesi de ortadan kaldırıldı. Başkanın icraatları Meclis denetimine, Meclis'in kanunları da başkanın denetimine açık olacak şekilde düzenlenecek. Metinde, 'Başkanın tam tamını "devletin ve yürütmenin" başı aynı zamanda 'Başkomutan' ifadesi ile yapıldı.

 

Referandumda başkanlık sistemi kabul edilirse uygulaması 2019 yılına bırakılacak. Ayrıca geçiş hükmü kapsamında 2019 yılında başkanlık ve milletvekili seçimlerinin aynı anda yapılması sağlanacak.

 

 

 

 

Yeni Şafak: KOZMİK KUMPAS 15 TEMMUZ İÇİNDİ

 

Kozmik Oda’da arama yaparak binlerce gizli belgeyi deşifre eden FETÖ’nün amacının, Türkiye’yi işgale açık hale getirmek olduğu ortaya çıktı. Yönetimi ele geçirmeyi hedefleyen FETÖ, 15 Temmuz gibi kaos ve kargaşa durumlarında halkı örgütleyecek illerden sorumlu 78 kişiyi deşifre ederek olası işgal karşısında gösterilecek refleksin önüne geçmeyi amaçladı.

 

Sahte suikast ihbarıyla Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki Kozmik Oda'da günlerce süren aramanın nedeninin Türkiye'yi işgale açık hale getirmek ve 15 Temmuz gibi kaos ortamlarında savunmasız bırakmak olduğu ortaya çıktı. “Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast yapılacak” şeklindeki sahte ihbar sonucu 2009'da başlatılan Kozmik Oda soruşturması kapsamında, eski Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan, günlerce arama yaptı. Kayan, yaptığı aramalarda bazı anahtar kelimeler kullanarak devlet sırrı niteliği bulunan bilgileri 1.5 terabaytlık hard disklere aldı. Genelkurmay'da bir odada muhafaza altına alınan hard diskler, eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse'nin hukuka aykırı bir şekilde dışarıya çıkarıldı.

 

 

 

 

Hürriyet: DÜNYADA TEKLER AMA KUTLAMALARDA YOKLAR

 

DÜNYADA sekiz süpersonik uçakla gösteri yapan tek akrobasi timi olan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı ‘Türk Yıldızları’ ile F-16 jet uçağıyla gösteri yapabilen sayılı akrobasi timlerinden ‘Solo Türk’, bugünkü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılmayacak.

 

Güvenlik önlemleri kapsamında başkentte hava sahasının askeri uçuşlara kapatılması ve artık törenlerde askeri unsurların bulunmaması kararı nedeniyle Türk Yıldızları ile Solo Türk gösteri yapmayacak. 


Darbe girişiminden en çok etkilenen kurumların başında Hava Kuvvetleri Komutanlığı(HKK) geliyor. Başta savaş pilotları olmak üzere HKK’da görevli çok sayıda general, subay, astsubay, teğmen ve personel FETÖ’den tutuklandı veya kurumla ilişiği kesildi. HKK bünyesinde bulunan Türk Yıldızları ile Solo Türk ise FETÖ’den temiz çıktı. Yapılan soruşturmada her iki gösteri ekibinden de FETÖ ile bağlantılı kimse tespit edilmedi. Ancak iki ekip de bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerinde yer almayacak. Önlem olarak Ankara hava sahasının askeri uçuşlara kapatılması ve askeri unsurlarının törende yer almama kararları kapsamında Türk Yıldızları ile Solo Türk’ün gösterileri olmayacak. 

 

 

 

 

Birgün: YAĞMUR SUYUNA DİKKAT

 

IŞİD’in Musul’da kükürt üretim tesisini ateşe vermesinin ardından tesisten çıkan zehirli gaz Türkiye’ye doğru ilerliyor. BirGün’e konuşan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği’nden Kadıoğlu, “Tehlike ölümcül değil, yağmur suyunu kullanmayın” dedi

 

IŞİD’in hava saldırılarını engellemek için Musul’un Mişrak kentindeki kükürt üretim tesisini yakmasıyla ortaya çıkan zehirli gazın bugün Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan sülfür dioksit gazının sınır kentlerinde görülecek yağışla birlikte asit yağmuru riski taşıdığı belirtildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli