SES Diyarbakır Şubesi, çalışanlar için ‘sağlıklı, hijyenik ve doyurucu’ yemek talep etti

29-09-2023
Rûdaw
Etiketler SES Diyarbakır Beslenme Yemek İşyeri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, “Sağlıklı, hijyenik ve doyurucu yemek haktır” diyerek Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde basın açıklamasında bulundu.

İşyerlerinde çalışanların beslenme hakkının ihlal edildiğini ve çalışanların yeterli seviyede beslenemediğini ifade eden SES Diyarbakır Şubesi, işyerlerini çalışanların beslenme haklarını gözetmeye çağırdı.

Çeşitli talepler sıralayan SES Diyarbakır Şubesi’nin açıklaması özetle şöyle:

“1. Toplu iş sözleşmeleri çerçevesinde “iş yerinde verilen yemekler çalışanların çalıştıkları işe göre gereksinim duydukları enerjinin yarısını karşılayacak yeterlilikte olmalıdır” kuralına uygun düzenlenmelidir.

2. Çalışanlara işyerinde sağlanması gereken bu enerjinin tamamını içeren yemekler/yiyecekler tek bir öğünde (genellikle öğle yemeğinde) sunulmamalıdır.

3. Kaliteli beslenme koşullarının sağlanması için; yemeğin miktarında yeterlilik, çeşitlilik, öğün sayısı ve öğünlere dağılımda denge, yüksek sübjektif kalite/tüketilebilirlilik kalitesi, yüksek besin değeri korunumu, yüksek hijyenik kalitenin sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.

4. Gerek işyerinde, gerekse iş dışında işçiler

8. Özellikle ağır ve tehlikeli işler kapsamında çalışan işçilerin sıvı alımı, susama duygusuna bakılmaksızın artırılmalıdır. Bunun için yine yapılan işin niteliğine göre artırılması kaydıyla ( güneş altında, çok sıcak ortamlarda, koruyucu ekipmanla çalışma vb. koşullarda) günde en az 12-14 bardak veya her 1000 kalori başına 1 litre kadar sıvı tüketilmesi sağlanmalıdır.

9. Özellikle ağır işte çalışanlara günlük enerji ve besin öğeleri gereksinmelerinin yarısını karşılayacak nitelikte; ana ve ara öğünlü menüler planlanmalıdır. Set seçimsiz menüler uygulanıyorsa; bu menüler mümkünse 4 kap olarak planlanmalıdır.

10. Bazı özel birimlerde çalışanlara, bazı besin öğeleri normal gereksinmeye ek olarak verilmelidir. Sadece karın doyurucu değil, sosyal ve psikolojik tatmin sağlayan, eğitici ve çalışanların beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programı uygulanmalıdır.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli