Akar’dan Asos bombardımanına ilişkin açıklama

Haber Merkezi – Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, Süleymaniye’de Asos Dağı’na yönelik bombardımana ilişkin, "Türk Silahlı Kuvvetleri, iki gün önce hava harekatı ile 140 kilometre içeri girdi” dedi. Akar, Asos’ta PKK’ye ait 16 hedefin vurulduğunu belirtti.

Şırnak'ta düzenlediği basın toplantısında konuşan Hulusi Akar, PKK’ye karşı “yeni mücadele döneminin” 24 Temmuz 2015'te Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Sat (İkiyaka) Dağları'ndaki operasyonla başladığını söyledi.

PKK ile YPG’nin bir olduğunu ifade eden Akar, "Terör örgütü PKK/YPG hiçbir zaman Kürt kardeşlerimizin temsilcisi değildir" diye konuştu.

“Suriyeliler, Iraklılar, bizim kardeşimiz”

Akar, "Başta Irak ve Suriye olmak üzere, tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına son derece saygılıyız. Suriyeliler, Iraklılar, bizim kardeşimiz. Onlarla sorunumuz yok. Bizim meselemiz teröristlerle. Biz teröristlerin peşindeyiz" ifadelerini kullandı.

Savaş uçakları 26 Eylül günü Süleymaniye’nin Şarbajer ilçesi Mawat kasabasına bağlı Gelale köyü kırsalını yoğun bir şekilde bombalamıştı.

Bu bombardımana ilişkin konuşan Akar, "Türk Silahlı Kuvvetleri, iki gün önce de hava harekatı ile 140 kilometre içeri girdi, Asos’ta teröristlere ait mağara, sığınak ve sözde karargahlarının bulunduğu 16 hedefi büyük bir başarıyla vurdu, tahrip etti" dedi.

“Bu vatanı beraber kurduk, beraber savunduk”

TSK’nın 17 Nisan’da Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisinde bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde karadan ve havadan başlattığı “Pençe Kilit” adlı operasyonun devam ettiğini aktaran Akar, "İster Irak’ın kuzeyinde adı PKK olsun ister Suriye’nin kuzeyinde adı YPG olsun bunların hepsi aynıdır” diye konuştu.

“Türkler ve Kürtler kardeştir” diyen Akar, “Türkler ve Kürtler yüzyıllardır ekmeklerini beraber paylaştı, bu vatanı beraber kurup, ihya ettiler. Biriz, beraberiz, tek yumruk, tek yüreğiz. Bu vatanı beraber kurduk, beraber savunduk. Canımızı omuz omuza ortaya koyduk. Bunun farkında olalım” sözlerini sarf etti.

Akar, “TSK tüm faaliyetlerinde hem planlama hem icra safhalarında sivillere, tarihi, dini, kültürel yapılara, çevreye zarar vermemek için hiçbir ordunun göstermediği hassasiyeti gösteriyor” dedi.

YRK’den Asos Dağı açıklaması

PKK'nin Rojhılat'ta (Doğu Kürdistan) faaliyet gösteren kanadı Kürdistan Özgür Yaşam Partisi’ne (PJAK) bağlı silahlı grubu Doğu Kürdistan Birlikleri (YRK) de Asos Dağı’na yönelik bombardımana ilişkin bir açıklama yapmıştı.

26 Eylül 2022’de saat 10.00’dan 17.00’ye kadar iki insansız hava aracının Asos bölgesi üzerinde dolaştığı, saat 15.00 ile 16.00 arasında TSK’ya ait savaş uçaklarının bölgeyi 15 kez bombaladığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Bu saldırılarda güçlerimizin herhangi bir kaybı olmadı” denildi.