Abdüllatif Şener: İlişkiler yumuşayacaktır

Ankara (Rûdaw) - Türkiye eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti kurucularından Abdüllatif Şener, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki referandum gerginliğine ilişkin, “Ben ısrarla ilişkilerin yumuşayacağını söylüyorum” dedi.

 

Rûdaw canlı yayınına katılan Abdüllatif Şener, “Her şeyden önce Türkiye’nin en temel politikalarından biri komşularıyla dostluk ilişkilerinin devam etmesidir. Türkiye bunu temel bir politika olarak kabul etmiştir. Ancak Arap Baharı’nın ortaya çıkmasından sonra Türkiye’nin bu politikası zarar gördü Ancak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki ilişkiler her zaman dostane olmuştur” ifadelerini kullandı.

 

“Umut ediyorum ki referandum sonrası ortaya çıkan bu gerginlik uzun süre devam etmez” diyen Abdüllatif Şener, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Arada zaman zaman sorunlar olabilir ancak tüm devlet yöneticilerinin sukünet içerisinde bu gerginliği düşürmeleri gerekir. Karşılıklı barış ve görüşme zeminini genişletmek lazım. Umut ederim ki bu gerçekleşecektir.Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki ilişkiler ve yapılan anlaşmalar, bugüne kadar çok iyi bir şeklide yürütüldü.

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi her geçen gün arttı. Çok sayıda işadamı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde ticaret yapıyor. Yatırımları var. İlişkiler bugüne kadar dostane ve düzenli bir şekilde işledi. Referandum sonrasında bir gerginlik yaşandı.

 

Sınırda Türkiye ile Bağdat ortak tatbikat yapıyor. Türkiye KDP temsilcisinin Türkiye’ye gelmesini istemiyor. Bir yandan uçuşlar durduruldu. Rûdaw TV Türksat yayınından çıkarıldı. Bunlar bölge ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tersine döndüğünü gösteriyor. Olayları sağlıklı bir şekilde değerlendirmek lazım.”

 

Şener, “Türkiye’nin yaptığı bu yaptırımların kalıcı olmayacağını umuyorum. İlişkilerimiz iyi niyetle, daha fazla geliştirilmeli” dedi.

 

Abdüllatif Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Kürtlerin duygusal olarak olaylara nasıl baktığı son derece önemlidir. Referanduma olan desteklerini hepimiz biliyoruz. Böyle bir tablodan sonra incitici, sert demeçler vermeye gerek yok diye düşünüyorum. Bir Kürt’ün üzülmesi, incinmesi benim için bir Türk’ün üzülmesi, incinmesiyle eşdeğerdir. Çünkü biz kardeşiz.

 

Her zaman birbirimize güvendik.  Zor zamanlarda birlikte olduk. Birlikte mücadele verdik. Bu yüzden ortaya çıkan bu durumu müzakerelerle halletmek lazım. AK Parti, Türkiye’deki Kürtlerle ilişkilerini bugüne kadar iyi sürdürmüştür. Ben ısrarla ilişkilerin yumuşayacağını söylüyorum. Karşılıklı güvenin her zaman var olacağını düşünüyorum.

 

Sayın Barzani’nin açıklamalarında da görüyoruz bölgede hemen bir Kürt devletinin ilanı söz konusu değil. Herhangi bir çatışmaya girmeden ülkeler arasındaki ilişkileri zorlamayacak bir süreci yaşayacağımızı düşünüyorum. Bu bakımdan bölgedeki Kürt vatandaşlarımıza ve bölgede yaşayan diğer vatandaşlara da söyleyeceğim şey şudur; Bugünkü duygusallıktan kurtulmamız lazım.”

 

Bağdat ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Abdüllatif Şener, şunları söyledi:

 

“Bir ara Bağdat ile Türkiye arasındaki ilişkiler iyi değildi. Her iki ülkenin devlet adamları arasında karşılıklı sert söylemler vardı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki gerginliği bölgenin istikrarı açısından zararlı görüyorum. Hem Irak hem Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hem de Türkiye açısından faydalı olan şey dostluktur.”