Sokak hayvanlarına ilişkin yasa teklifinin ilk 5 maddesi kabul edildi

Haber Merkezi - TBMM Genel Kurulu'nda Pazar günü başlayan görüşmelerin 14. saatinde yasa teklifinin tartışmalı 5. Maddesi kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin düzenleme için görüşmeler Pazar günü başladı.

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, teklife ilişkin düzenlemenin ilk beş maddesi kabul edildi. Muhalefetin verdiği önergeler ise reddedildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından hazırlanan 17 maddelik yasa teklifi üzerine görüşmeler, pazartesi günü 14:00 itibarıyla yeniden başlayacak.

İlk 5 maddede, “Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesinin yürürlükten kaldırılması, rehabilite edilen köpeklerin sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılması ve sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre öldürülmesi yer alıyor.

Sokakta yaşayan köpeklerin "insanlar için hayati tehlike oluşturduğu" gerekçesiyle hazırlanan Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu’nda 23 Haziran salı akşamı kabul edildi.

Yasa teklifindeki en çok tartışma yaratan 5. Maddesinde yapılan değişiklikle, “ötanazi” kelimesi metninden çıkarılmıştı.

Değişiklik önergesiyle 5. maddenin son hali, “Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır" olarak düzenlenmişti.

Her ne kadar kanun teklifinden “ötanazi” kelimesinin çıkarılması hayvan hakları açısından olumlu bir gelişme olarak görüldüyse de, muhalefet partilerinin temsilcileri bu değişikliğin yeterli olmadığına dair itirazlarını dile getirdi.

Muhalefet temsilcileri, Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun dokuzuncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan ifadelerin ötanaziyi tamamen kapsam dışında bırakmaması sebebiyle, kanun teklifinin tüm maddelerinin yeniden düzenlenmesini ve hayvanların toplu şekilde öldürülmesini engelleyecek şekilde, açık ifadelerle güncellenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AK Parti yönetiminin dünyadaki örnekleri inceleyerek ve Meclis grubu ile yürüttüğü ortak çalışmalar sonucunda ortaya çıkan yasa tasarısı ilk günden beri hayvan severlerin hedefinde.