İstanbul’da binlerce Caferi’nin katılımı ile Aşure Matem Merasimi düzenlendi

29-07-2023
Rawin Sterk
Etiketler İstanbul Şii Caferi Aşure Günü Kerbela
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Alevi, Şii ve Caferiler, Hz. Hüseyin ile Kerbela şehitlerinin yasını tuttuğu Muharrem ayının onunca (Aşure) günü etkinlikleriyle devam ediyor.

İslam peygamberi Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ile 72 kişinin Kerbal’da şehit edilişlerinin yıldönümü vesilesiyle, birçok ülkede yas etkinlikleri düzenleniyor.

Aşure Günü, Hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir. Ancak bu gün aynı zamanda, Hz. Muhammed'in torunu Hüseyin'in Yezid'in ordusu tarafından öldürüldüğü gündür.

Bu nedenle Şii, Caferi ve Aleviler bu günü “yas günü” olarak kabul ediyor ve çeşitli merasimlerle İmam Hüseyin ile Kerbela şehitlerini anıyor.

Türkiye'de en büyük yas töreni İstanbul'da düzenlendi.

Türkiye'de yaşayan Caferiler, Kerbela şehitlerini anmak ve en büyük Aşure töreni için İstanbul'da bir araya geldi.

"İmam Hüseyin oraya savaşmak için gitmedi"

Aşure törene katılan Muhammed Şeran şunları söyledi:

"Bu olay 1445 yıl önce oldu ama hala devam ediyor. Bu acıyı hissetmemizin sebebi, İmam Hüseyin'in oraya savaşmak için gitmemiş olmasıdır. Peygamber'in dinini canlandırmak için oraya gitti.

"Savaşa gitmiş olsaydı onu kabul etmezdik"

Savaşa gitmiş olsaydı, bunu kabul etmeyebilirdik. Sapkınlığı ortadan kaldırmak ve dini yeniden kurmak istedi ama ailesiyle birlikte öldürüldü. Bunu kendisi hak etti ve zalimlere bir mesajı vardı."

"İmam Hüseyin'in şeriatı uygulanacaktır"

Faysel Polathan da daha önce Şii olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Önceden Şii değildim, annem babam Şafii idi ama tarihi okuyup incelediğimde ikna oldum ve niyet ettim yani artık Şiiyim. Bugüne kadar Kerbela olayı 1384 yıl önce yaşandı. O günden kıyamete kadar İmam Hüseyin'in şeriatına uyulacaktır.

Bu yıl anma ve yas törenine siyasetçiler ve parti liderlerinin katılmadığı görüldü.

İstanbul'daki Halkalı Spor Salonunda düzenlenen etkinlikteki tüm konuşmalar, methiyeler ve gösteriler Muaviye ve Yezid'e yönelikti. Onlara göre her dönemin  bir Yezid’i ve bir Hüseyin’i vardır.

"Bugün bizim için çok zor bir gün"

İran'dan etkinliğe katılan Zehra Vesiya, "İran'dan geliyoruz, İmam Hüseyin bizim için çok değerli ve biz de onun için bu yola girdik. Bugün bizim için çok zor bir gün" dedi.

Sevim Malkoç, "Bugün çok zor bir gün, hüzünlü ve yaslı  bir gün. İmam Hüseyin'in günüdür. Acı günüdür" ifadlerini kullandı.

İstanbul’daki Aşure etkinliğinin tüm ritüeli boyunca İran’ın etkisini görmek mümkün.

Türkiye'de Aleviler Caferilerin Aşure törenlerine katılmıyor.

Türkiye'de yaşayan Caferilerin çoğu İstanbul ve Iğdır’da yaşıyor. On binlerce Caferi yaşadıkları her yerde Kerbela şehitleri için yas tutuyor.

İstatistiklere göre Türkiye nüfusunun yüzde 4'ü yani 3 milyon kişi Caferi mezhebine mensup.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli