Ekonomik kriz taziye geleneğini de vurdu: Artık yemek sevisi yapılamayacak

29-04-2024
Maşallah Dekak
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Ekonomik kriz Taziye Diyarbakır Cenaze
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Yüzlerce yıldır Kürtler düzenledikleri taziyelerde misafirlere yemek ikram ediyor ancak ekonomik kriz bu kültüre de darbe indirdi.

Hayatını kaybeden kişilerin yakınları ekonomik krizle birlikte yemek masraflarını karşılamak için bankalardan kredi çekmeye başladı. Bu da ailelerin acısını ikiye katlıyor.

Diyarbakır Liceliler Derneği, artık, taziyelerde yemek ikramında bulunulmamasına karar verdi. Dernek bu kararla yaslı ailelerin yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.

Son 20 yılda çok sayıda insanın köylerden şehirlere göç etmesiyle birlikte şehirlerde taziye evleri açıldı.

Bir ölüm gerçekleştiğinde taziye, evlerde değil, cenaze töreni için hazırlanan mekanlarda gerçekleştiriliyor.

Kürtler arasında yas günlerinde yemek ikram etmek yüzlerce yıldır devam eden bir kültür ama ekonomik kriz nedeniyle yemek vermeye gücü yetmeyen insanlar borç alıyor. Bu da yas tutan insanların acısını ikiye katlıyor.

Bu nedenle Diyarbakır Liceliler Derneği cenazelerde artık yemek servisi yapılmamasına karar verdi.

"Bu yükün altından kalkamıyorum"

Diyarbakır Liceliler Derneği Başkanı Abdurrahman Ayaz kararla ilgili şunları söyledi:

“Mesela 3 günlük bir taziye gerçekleşiyor. Taziye sahibi 3 gün boyunca 300-400 bin lira harcıyor. Bu yükün altından çıkamıyor. Bu çok ağır bir yük. Vatandaşlarımızın durumu ortada, nasıl olduklarını biliyoruz."

Kürtlerin taziyelerinde günde bir öğün yemek veriliyor. Ancak yoksulluk nedeniyle yiyecek vermek sorun haline geldi.

"Bolç alıp yemek verdim"

Ensari Güler, kardeşinin yas masrafları için borçlandığını bildirerek, "Ben fakirim. Kardeşim vefat etti. İnanın hala cenaze masrafları için aldığım borcu ödeyemedim. Bir kilo et 500 lira olmuş. Borcunu ödeyemeyen çok sayıda insan var” dedi.

"Fakirler değil, zenginler versin"

Kemal Ayırnak, taziye yemeğinin yoksulların yükünü ağırlaştırdığını belirterek, "Zenginler versin ama fakirler vermesin. Yoksullar yemek ikram etmeyince kimse yadırgamaz” dedi.

Fahri Pamuk da taziye yemeği geleneğinin tamamen kaldırılması gerektiğini kaydederek, "Bunu tamamen kaldıralım. Fakirler de vermesin, zenginler de vermesin. Bugün fakir bir adamın iki üç gün boyunca günde 50 bin TL ödemesi imkansız” diye konuştu.

Diyarbakır'da taziye evleri için yemek yapan onlarca restoran var. Yemek servisinin ortadan kaldırılması en çok onları etkileyecek.

"Ekmek kabarınca iş azalacak"

Diyarbakırlı restoranın işletmecisi Orhan Aslan, "Yemek servisi durdurulunca iş azalacak. İş azalınca ister istemez işçiler de çıkarılacak” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli