Ankara'da Afganistanlı kadınlara ilişkin uluslararası sempozyum

29-01-2023
Şevket Herki
Uluslararası Afganistan'da Kadın Sempozyumu / Ankara
Uluslararası Afganistan'da Kadın Sempozyumu / Ankara
Etiketler Sempozyum Afganistan Ankara Kadın BM Kadının Statüsü Komisyonu
A+ A-

Ankara / Rûdaw – Ülkede kontrolü sağladıktan sonra tüm yönetimi ele geçiren Taliban'ın Afganistan’daki kadınlara yönelik baskı ve şiddeti dünyada kaygıyla izleniyor. Geçtiğimiz günlerde Afgan kadınların okula gitmesinin yasaklanması ile kadınların ülkedeki geleceği büyük endişe yaratıyor.

Diasporadaki Afganistanlı kadınlar kendilerine yönelik baskı ve şiddeti dünyaya duyurmaya çalışıyor, bu amaçla son dönemde çok sayıda sempozyum, seminer ve paneller gerçekleşiyor.

Ankara'da Afganistanlı kadınların durumunu konu alan  Uluslararası Afganistan'da Kadın Sempozyumu düzenlendi. Rûdaw’ın Ankara Temsilcisi Şevket Herki düzenlenen etkinliği yerinde takip etti ve Afgan kadınlarla konuştu.

Herkesin kendi ülkesinde yaşamayı ve hizmet etmek istediğini belirten Afganistanli kadın aktivist, ancak bunun özgür bir ortamda olması gerektiğini belirtiyor.

Nuran Sultani Afganistan’da kadınlara yönelik baskılar nedeniyle 4 yıldır Türkiye’ye göç etmiş bir kadın. Taliban hükümetinden ötürü ülkesine dönemediğini söylüyor ve ülke hasretini haritaya bakarak gideriyor.

Rûdaw’a konuşan Afgan kadın Nuran Sultani, "Kadın olsun erkek olsun herkes kendi ülkesinde yaşamak ister, ülkesine hizmet etmek ister. Ama insanlar ancak özgür bir ortamda çalışıp yaşayabilir. Biz korku ve tehdit olmadan yaşamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ankara’da son dönemlerde Afganistanlı Demokratik Kadınlar Birliği öncülüğünde birçok etkinlikle Afganistan’daki kadınların durumuna dikkat çekilmeye çalışıyor. Bu çerçevede paneller ve seminerler düzenleniyor.

Afganistanlı Kadınlar Derneği Gulşin Bayler, “Ben Afganistan’daki kadınların hakları için bütün dünyanın harekete geçmesini ve onlara sahip çıkmasını istiyorum. Kadınların eğitim haklarının yasaklanması tüm yaşamın yasaklanmasıdır. Bu kadınların yaşamının yasaklanması anlamına gelmektedir” şeklinde konuştu.

Ankara’daki sempozyuma Afganistan eski Eğitim Bakanı Yardımcısı Humaynu Hayri de katıldı ve buradaki konuşmasında ülkesindeki kadınların eğitim haklarının engellenmesi hakkında bir konuşma yaptı.

Eski bakan yardımcısı Humaynu Hayri Rûdaw’a şunları söyledi:

“Şuan yapılmak istenen kadının yok edilmesidir. Çalışma ve eğitim hakları engelleniyor. Tüm yaşam kendilerine yasaklanmıştır. Bu durum kadınları kendi siyasetleri ve düşünceleri doğrultusunda kullanmak istediklerini gösteriyor. Kadınları ideolojilerini hakim kılmak için araçsallaştırıyorlar.”

Göç Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 300 bin Afganistanlı göçmen yaşıyor. Bu göçmelerinin kaçının kadın olduğu ise bilinmiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: DEM Parti logosu

DEM Parti'den kayyım kararına ilişkin ilk açıklama

DEM Parti, Dersim ve Ovacık belediyelerine atanan kayyımların ardından açıklama metni yayımladı. Açıklamada, "Kayyım darbesinde ısrar ederek partimizi yıldırmayı, halkı siyasi tercihlerinden vazgeçirmeyi ve topluma bu darbeyi kabul ettirmeyi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz" ifadelerine yer verildi.