İmamoğlu'ndan 'terör soruşturması'na ilişkin açıklama: Dimdik ayaktayız

28-12-2022
Etiketler Ekrem İmamoğlu İBB Terör soruşturması İçişleri Bakanlığı
A+ A-

Haber Merkezi -  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu “Bütün ekip arkadaşlarımızla dimdik ayaktayız, görevimizin başındayız” dedi.

Ekrem İmamoğlu İstanbul Saraçhane'de İBB'ye yönelik “terör soruşturması”na ilişkin basın açıklaması yaptı.

“Bütün ekip arkadaşlarımızla dimdik ayaktayız, görevimizin başındayız” diyen İmamoğlu “Hukukun vazgeçilmez evrensel ilkeri vardır. Hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu tüm demokratik ülkelerde her ne olursa olsun geçerli normlar vardır. Mesela masumiyet karinesi, suçun şahsiliği gibi. Hukuksuzluk bu iktidar döneminin normali oldu. Hukuk siyasi iktidarın baskılarıyla eğilip bükülürse işte tam da bugünkü Türkiye ne yazık ki ortaya çıkar” dedi.

“İçişleri Bakanı ‘terörist’ olduğunu iddia ettiği kişilere karşı herhangi bir yasal girişimde de bulunmamıştır”

İmamoğlu İBB hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan suçlamalara ilişkin ise şunları söyledi:

“Bir yıldan fazladır Türkiye Cumhuriyeti’nin İçişleri Bakanı devlet adamı kavramıyla bağdaşmayacak iddialar üzerinden İBB’ye, 86 bin çalışanımıza, ailelerine ve bana terör ile ilişkili suçlamalarda bulunmaktadır.9 Aralık 2021 günü TBMM’de İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşülürken hezeyana bakılan kapılan sayı ve örgüt listesi vererek İBB’de 557 teröristin çalıştığını iddia etmiştir. Bakan 400 gün önce açık bir tespit yapmış ama aradan geçen zamanda terörist olduğunu iddia ettiği kişilere karşı herhangi bir yasal girişimde de bulunmamıştır.

Bu konuda hem İçişleri Bakanlığı hem de İstanbul Valiliği’ne resmi yazı göndererek “isimleri bize verin, yasal işlem başlatalım” dediklerini dile getiren İBB Başkanı, “Aldığımız yanıt siz bizim muhatabımız değilsiniz oldu” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradaki önemli bir husus dikkatinizden kaçsın istemem. Bakanın İBB’de teröristler olduğunu iddia etti 9 Aralık 2021 gününden 31 Temmuz 2022 tarihine kadar her nedense kullanmadığı bir yetki var. Nedir bu yetki? OHAL kapsamında çıkarılan kararnamede belediyelerdeki sakıncalı personelin işten çıkarılma yetkisini 31 Temmuz 2022’ye kadar İçişleri Bakanı’na veriyor. Bakan Soylu, sayı ve örgüt ismi vererek terörist tespit yapmış ama 8 ay boyunca işten çıkarma yapmamıştır.

“Sayın Bakan terörist diye iddia ettiği kişileri işten çıkarmayarak görev suçu işlemiş midir?”

Burada Sayın Bakan, terörist diye iddia ettiği kişileri işten çıkarmayarak görev suçu işlemiş midir? Bu süreçte devletimizin istediği her türlü bilgi ve belge anında yetkili makamlarla paylaşıldı. İBB, talep edilen her bilgiyi soruşturma makamlarına sundu. Bu süreçte de bilgilendirme tek taraflı yürüdü.”

"Başmüfettişi değiştirip AK Partili ismi getirdiler"

İBB soruşturmasında mülkiye müfettiş ekibinin başındaki isimin Ankaraya çekildiğini ve yerine AK Partili bir isimin atandığını belirten İmamoğlu, “Görevden alınan baş müfettiş yerine kim getirildi biliyor musunuz? Bir dönem AK Parti'den milletvekili adayı olan bir kişi. Ben İBB adayı olduktan sonra, Beylikdüzü'ndeki dönemimle ilgili 28 ayrı soruşturmayı açan, Arif Yıldırım adlı militan AK Parti'li bir zat-ı muhterem, heyet başkanı oldu” dedi.

İmamoğlu atanan müfettişin “adil ve tarafsız olmadığını” ileri sürerek karşı çıkan hakim ve müfettişlerin de uzaklaştırıldığını kaydetti.

“Eğer adaletli olduğunu iddia ediyorsan CHP'li belediyelere gösterdiğin sertliği AK Parti'li ve MHP'li belediyelere de göster”

Ekrem İmamoğlu İçişleri Bakanına yüklenerek  “Geçtiğimiz yılki iddiaların ardından Bakan Bey, 26 Kasım'da medyanın karşısına çıktı ve aralarında İBB'nin de bulunduğu bazı belediyelerle ilgili bir kısım iddiaları gerçekmiş gibi kamuoyuna sundu. Bu Bakan kendisini çok akıllı, herkesi çok aptal sanıyor. Kendini akıllı sanan bakanın, AK Parti'li belediyelerle ilgili incelemelerine baktığımızda imar yolsuzluğu, imar planlarındaki ranta yönelik değişimler gibi konular olduğunu görüyoruz. Sen terör örgütü suçlamalarıyla sadece CHP'li belediyelere soruşturma açtın. İstanbul, Mersin, Seyhan ve Ataşehir gibi, üstelik yasal olarak belediyelerin hiçbir güvenlik soruşturması açamayacağı bir dönemle ilgili soruşturma açıyorsun. Eğer adaletli olduğunu iddia ediyorsan Ataşehir, Seyhan gibi CHP'li belediyelere gösterdiğin sertliği yüzlerce AK Parti'li ve MHP'li ilçe belediyelerine göster” şeklinde konuştu.

“Ne adalet, ne vicdan senin ruhunda yer bulmuyor”

İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir de çıkmış, grafikler göstererek "Ben adil biriyim" demeye çalışıyor. Ne adalet, ne vicdan senin ruhunda yer bulmuyor. Yüce Allah, insanı insan yapan bu melekeleri ne yazık ki senden almış. Sen kalbi de aklı da sadece kötülüğe çalışan bir zatsın. Ne yazık ki bu kötülükte sınır tanımayan birisin.

Geçen yıl 557 adet dediği terörist sayısını ülkedeki enflasyon oranında artırmış bin 668’e çıkartmış. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak terörle mücadelenin neresinde olacaksak orada olduğumuz için dosyalarda göreceğiniz üzere bu bin 668 kişiyle ilgili de bilgi sorduk ve ne yazık ki cevap alamadık.

İçişleri Bakanı 23 Aralık Cuma günü attığı son tweeti inceleyin. Bu tweet ile belediye ve terör arasındaki iltisakı sözüm ona tekrar iddia etti. Konu yargıya taşınmışken yargıyı tehdit etmeye yönelik faaliyetlerini sürdürdü. Bu iddialara sessiz kalmamız beklenemezdi.

Bakan ‘Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmadan belediyeye personel aldılar’ diyorlar. Biz 27 Haziran 2019 günü mazbatamızı aldık. Bakan Bey’in bilerek istismar ettiği şu: Anayasa Mahkemesi biz göreve geldikten 5 ay sonra 28 Kasım 2019 tarihinde bir karar aldı. Buna göre kamu kurumlarında işe alınacak personel için güvenlik soruşturması, arşiv araştırması talebini yasal bulmadı ve kaldırdı. Yeni yasa çıkana kadar işe alınan personel için bu evrakı talep etmek en yüksek yargı makamınca yasaklanmıştır. Bu yasak kararı 81 il valiliğine bizzat İçişleri Bakanı Soylu tarafından resmi yazıyla ve imzasıyla iletilmiştir. Biz İBB olarak İstanbul Valiliği'ne Kasım 2019'da bünyemize alacağımız bir memurumuz için arşiv araştırması talep etmişiz. Valilik de 30 Aralık 2019 tarihinde AYM kararına göre 'bu evrakı istemeyezsiniz' demiş. Yazıyı bize iade etmiş.”

"O raporda sadece Ekrem İmamoğlu ve onun yöneticileri suçlanıyorsa, gök kubbeyi başınıza yıkarız"

2019’da göreve gelmeden önce, AK Parti’li yönetim döneminde alınan bazı kişilerin silahlı terör örgütü üyeliği, bombalı terör eylemi gibi suçlarının olduğunu öne süren İmamoğlu, “2018 yılı Kasım ve Aralık ayında işe alınan 3 terör örgütü İBDA-C üyesi sabıkalı personelin iş akitlerini de biz feshettik” dedi.

Soruşturma kapsamında hazırlanan raporda yalnızca kendisi ve kendi yönetimindeki 100’den fazla kişinin yer aldığını ifade eden İmamoğlu, eski İBB Başkanı Mevlüt Uysal ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya dönemlerini de işaret ederek bu iki isim hakkında da işlem talep edilmediğini sordu ve şöyle devam etti:

“Bakın bugünün Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu da, o dönemin genel sekreter yardımcısıdır. yani sorumlulardan biridir. unutmayın…”

İmamoğlu, raporda sadece kendilerinin yer almasını tekrar eleştirdi ve şunları söyledi:

“O raporda sadece Ekrem İmamoğlu ve onun yöneticileri suçlanıyorsa, gök kubbeyi başınıza yıkarız. Herkese eşit muamele yapılmışsa tamam aksi takdirde AK Parti milletveki adayı müfettiş, bu eksikliği yapmışsa bilerek ve isteyerek görevi ihmal suçu işlemiştir. Hesabını çatır çatır bakanıyla beraber öder.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli