Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı TTB’ye yeni başkan atanmasını talep etti

28-10-2022
Rûdaw
Etiketler TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı Başsavcılık
A+ A-

Haber Merkezi - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'ne TTB'nin sorumlu organlarının görevlerine son verilmesi ve yerlerine yenilerinin seçilmesi talebiyle davaname gönderildi.

Davanamede, dün tutuklanan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın internet üzerinden 19 Ekim 2022’de TTB Merkez Konseyi Başkanı sıfatıyla PKK’ye yakın bir televizyon kanalına canlı bağlantı yaptığı belirtildi. Ayrıca, TSKnın kullandığı iddia edilen kimyasal silahla hayatını kaybettiği öne sürülen PKK'linin, 24 Ağustos 2022 tarihinde hastalık sonucu hayatını kaybettiğinin belirlendiği savunuldu.

DHA’nın aktardığı habere göre davanamede, Fincancı'nın gerçekleştirdiği canlı bağlantıda PKK'nin faaliyetlerinin kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla “mağdur” şekilde gösterilmeye çalışıldığı, Fincancı'nın konuşmasının sonunda "Ben teşekkür ederim. Geçmiş olsun size de ayrıca" diyerek örgüt yanlısı söylemde bulunduğu savunuldu.

Dava konusu talep şöyle aktarıldı:

"Davalının disiplin yönünden Türk Tabipleri Birliği Meslek Etiği Kuralları'nın 7'nci maddesi ve Türk Tabipleri Birliği Disiplin Yönetmeliği'nin 5/3'üncü maddesi kapsamında tedbirler uygulanması gerektiği; ancak söz konusu disiplin sürecinin adli ve idari süreçten bağımsız ilerlemesi gerektiği, davalı hakkında adli sürecinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatıldığı ve yukarıdaki gerekçelerle davalının eyleminin Türk Tabipleri Birliği Meslek Odası'nın faaliyet amacı ve davalının başkanlık sıfatının kendisine verdiği yetkiler ve görevler dışında kullanılmak suretiyle illegal faaliyetlerde kullanıldığı ve idari yönden de tedbir alınması gerektiği anlaşılmakla, davalılar Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı üyeleri ve halen Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur'un görevlerine Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nun ek 2'nci maddesinin 2'nci fıkrası gereğince son verilmesine, davalıların yerine yeni merkez konseyi başkanı ve üyelerinin seçilmesine, karar verilmesi kamu adına talep ve dava olunur.”

Ne olmuştu?

Şebnem Korur Fincancı, TSK tarafından Kürdistan Bölgesi topraklarında yürütülen askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddiası ve kimyasal silahtan etkilendiği belirtilen bir PKK’linin video görüntüleri üzerine yorumda bulunmuştu. 

Fincancı, “Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan, zehirli gazlardan, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki bu yasaklanmış silahların çatışmalarda kullanıldığını da görüyoruz" demişti.

Erdoğan sinyal vermişti

Fincancı’nın açıklamalarına tepki gösteren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sınır ötesi operasyonlara iftira atan Tabipler Birliği Başkanı ile ilgili yargı harekete geçmiştir. Ayrıca bu ismin üzerinde de çalışmalarımızı yürütecek, gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin de değiştirilmesini sağlayacağız… Bu çerçevede ilgili bakanlarımıza, Tabipler Birliği başta olmak üzere, meslek örgütlerinde yeni bir yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatını verdi” demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli