Tarık Ziya Ekinci: Kürtler yeni bir aşamada

28-09-2017
Rawîn Stêrk
Rawîn Stêrk
Tarık Ziya Ekinci referandum sonucunu değerlendirdi
Tarık Ziya Ekinci referandum sonucunu değerlendirdi
Etiketler Tarık Ziya Ekinci Referandum
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Kürt siyasetçi ve yazar Tarık Ziya Ekinci, Kürt halkının referandumla birlikte yeni bir aşamaya geçtiğini ve diplomasiye ağırlık vermesi gerektiğini belirtti.

 

Rûdaw’a konuşan Tarık Ziya Ekinci, “Bu referandumun yapılmış olması önemli bir iş, olay. Irak Kürdistanı Federe Devleti’nin başkanını, yöneticilerini ve Kürt halkını kutluyorum. Bu çok önemli, tarihi bir adımdır” dedi.

 

“Umarım çok sağlıklı bir diplomasi yürüterek, Kürt halkının bu kazanımlarına gölge düşürülmez” diyen Ekinci, “Bundan sonrası Kürdistan yöneticilerinin çalışmasına kalmış bir olgudur. Kürt halkının taleplerini hayata geçirebilirlerse kendileri de tarihe geçer. Umarım bunu başarırlar” diye konuştu.

 

Kürdistan’ın, komşularından gelen eleştirileri dostluk içinde bertaraf etmesinin önemine vurgu yapan Ekinci, “Onlara karşı hiçbir kötü davranış içinde olmayacaklarını kanıtlamaları gerekiyor. En önemli sorun budur” ifadesini kullandı.

 

Ekinci, referandum sonrası sürece ilişkin şu değelendirmeyi yaptı:

 

“Referandumun bitmesi, her şeyin bitmesi anlamına gelmiyor. Referandumun uluslararası alanda yeni bir hamle yapmak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri başta olmak üzere diğer devletlerle teker teker görüşüp, onlara dostluk elini uzatmak ve onlardan dostluk talep ederek bir uluslararası sempati yaratmak gerekiyor. Acele etmeye gerek yoktur. Bağımsızlığın hemen tanınması şart değildir. Zamana yaymak gerekiyor.”

 

Yönetimde köklü reformlara gidilmesi gerektiğini ifade eden Ekinci, “Dünya ve Kürt halkı yeni bir aşamaya gelmişlerdir. Bu aşamayı iyi değerlendirmek lazımdır. Artık okumuş, iyi yetişmiş elemanları vardır Kürtlerin. Bunların politikaya atılmaları, devlet yönetiminde yer almaları bir aile devleti olmaktan çıkarılması lazım” diye belirtti.

 

Referandum sonucunun, Kürtlerin Ehmedê Xanî’den bu yana olan devletleşme arzusu olduğuna dikkat çeken Ekinci, “Bu arzunun kuvveden fiile geçmesi girişimidir. Başarılı bir girişimdir. Devam ettirilmesi gerekir” dedi.

 

Kürt siyasetçi, çıkan sonuçtan memnun olduğunu sözlerine ekledi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli