Eren Keskin: Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için bedel ödedi

28-07-2020
Foto: Rûdaw - Eren Keskin
Foto: Rûdaw - Eren Keskin
Etiketler İstanbul Sözleşmesi Eren Keskin Türkiye Kadın hakları
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, kadınların İstanbul Sözleşmesi için bedel ödediğini söyledi.

Türkiye’nin ilk imzacılarından olduğu kadın haklarına ilişkin İstanbul Sözleşmesi’ne dair tartışmalar devam ediyor.

Rûdaw’a konuşan İHD Eş Başkanı Eren Keskin, İstanbul Sözleşmesinin kadınların bedel ödeyerek elde ettikleri anayasa niteliğinde bir sözleşme olduğunu vurgulayarak, sözleşmeyi savunacaklarını belirtti.

Keskin, “İstanbul Sözleşmesi kadınların çok fazla bedel ödeyerek, kadınların yazdığı aslında bir anayasa niteliğinde ve Türkiye bunun ilk imzacısı. AKP iktidarı bununla çok övünüyordu. O dönemki siyasi koşullar farklıydı. AKP’nin bir Avrupa Birliği siyaseti vardı. Ama ne zamanki iktidarın uzlaştığı kesimler değişti ve AKP derin devlet uzlaşmasıyla her konuda bütün kazanımlarımız elimizden alınmaya başlandı” dedi.

İstanbul Sözleşmesinin, kadına yönelik şiddetin bu kadar yoğun yaşandığı bir coğrafyada en azından kadınları koruyan, koruma ümidi olan bir sözleşme olduğunu belirten Keskin, Türkiye’nin altına imza attığı bir çok sözleşmeye uygun davranmadığını savundu.

İstanbul Sözleşmesinin devletin içinde olan iktidar odaklarını rahatsız etmeye başladığını kaydeden Keskin, sözlerine şunları ekledi:

“Çünkü bu sözleşme namus kavramını tartışmaya açıyor. Yani sen örf adet ve sözde namus gibi gerekçelerle şiddeti meşrulaştıramazsın. Bizim coğrafyamızdaki kadın cinayetlerinin hepsi namus nedeniyle işlenen cinayetler. Aileyi kutsal hale getiren kadını ailenin bir unsuru olarak gören, ikinci sınıf olarak gören anlayış aslında Cumhuriyetten bu yana iktidarda. Ama AKP’nin son dönemiyle bu anlayış daha da yoğunlaştı. Bu nedenle İstanbul Sözleşmesi’nden rahatsız oluyorlar.

Boşanmaları kolaylaştırdığını düşünüyorlar. Ailenin kutsallığının yok olacağını düşünüyorlar. LGBTİ haklarından rahatsızlar. Bütün bunlar bir araya gelince bu sözleşmeden çıkmayı tartışıyorlar. Kadın cinayetlerinin bu denli yoğun olarak yaşandığı bu dönemde sözleşmeden imzasını çekmesinin AKP için çok büyük sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Kadınlar buna izin vermeyecek. Bu kadına yönelik şiddetin devlet eliyle meşrulaştırılması anlamına gelecek.”

Eren Keskin, kadınların bu sözleşmeyi sonuna kadar savunacaklarını vurguladı.

Keskin, “Devletin altında imzasının olduğu bu sözleşme mücadelemizi meşru hale getiriyor. Bu meşrutiyeti ortadan kaldırmak için sözleşmeden çekilmek istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli