Türkiye gri listeden çıktı mı: Mehmet Şimşek'ten ‘Başardık’ mesajı

28-06-2024
Etiketler Mehmet Şimşek FATF Gri liste
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, sosyal medya hesabından, “Başardık" ifadesiyle bir paylaşım yaptı. Paylaşım, kara para aklanmasının önlenmesine ilişkin Mali Eylem Görev Grubu'nun Türkiye'yi 3 yılın ardından gri listeden çıkardığı şeklinde yorumlandı.

Singapur’da bulunan Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından "Başardık" ifadesini kullandığı bir mesaj paylaştı.

Mesaj, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FAFT) Türkiye'ye yönelik gri liste kararını kaldırdığı yönünde yorumlandı.

FATF, 2021 yılında kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu için Türkiye’nin daha sıkı izlenmesini gerektiren gri listeye alındığını duyurmuştu.

FATF nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı MASAK'ın (Mali Suçları Araştırma Kurulu) internet sitesinde yer alan bilgilere göre FATF, 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) tarafından kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bünyesinde kuruldu.

FATF faaliyetlerini, Genel Kurul toplantıları ve çeşitli konularda çalışmak üzere oluşturulan çalışma gruplarının gerçekleştirdiği toplantılar yoluyla yürütüyor. FATF, her yıl üç Genel Kurul toplantısı gerçekleştiriyor. Bu toplantılar genellikle Ekim, Şubat ve Haziran aylarında yapılıyor.

FATF, üye ülkeleri kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetlenip değerlendiriliyor.

FATF'nin toplam 40 üyesi bulunuyor. Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF'e üye oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli