Erdoğan'dan NATO zirvesi önce açıklama: Top çevirmekten bıktık

Haber Merkezi –  Türkiye Cumhhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesi önce yaptığı açıklamada, “İsveç ve Finlandiya NATO'ya üye olacaksa PKK'nın bu ülkelerde hareket etmesine mani olmalı. Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorunda” dedi.

Türkiye Cumhrubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Nato Zirvesi için' gideceği İspanya ziyareti öncesi basın toplantısı düzenledi.

 “İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularına yaklaşımımız herkesin malumudur” diyen Erdoğan, “Türkiye'nin hayati çıkarlarını tehdit eden PKK, PYD uzantılarının bu ülkelerde rahatça hareket etmesinden duyduğumuz rahatsızlık ve haklı tutumumuzu bir kez daha muhatapları ile paylaşacağım” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorunda”

İlgili ülkelerin liderlerinin katılacağı bir dörtlü zirve gerçekleşitrileceğini belirten Erdoğan, “Bu talepleri dikkate almak zorundalar. Bunun aksi düşünülemez. Ukrayna'daki savaşın bir an evvel sona erdirilmesi için adım atmak zorundayız. En anlamlı ilerleme Türkiye'de gerçekleşen zirvede olmuştur” dedi.

NATO’nun Türkiye’nin “beklentileri”ni karşılaması gerektiğini belirten cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Beklentimiz ittifak dayanışmasının ortaya konulması. İsveç ve Finlandiya NATO'ya üye olacaksa PKK'nın bu ülkelerde hareket etmesine mani olmalı. Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorunda. Aksi düşünülemez. İsveç ve Finlandiya konusunda haklı tutumumuzu anlatacağım.”

Türkiye’nin NATO'nun 70 yıllık üyesi olduğunu söyleyen Erdoğan, “Türkiye rastgele NATO'ya katılmadı. Dolayısıyla bu sabah ABD Başkanı Biden ile bir görüşme yaptık. Bu akşam ya da yarın bir araya gelme arzusunu ifade etti” şeklinde konuştu.

“Top çevirmekten bıktık”

“Biz kuru laf istemiyoruz biz netice istiyoruz” diyen Erdoğan “ Biz orta sabah top çevirmekten bıktık. Konuşuyorlar aynı günün akşamı İsveç devlet televizyonunda terörist başı çıkmış söyleşi yapıp Türkiye'ye veriyor veriştiriyor. İsveç yönetimi 'biz bunları terörist olarak kabul etmiyoruz' diyerek caddelerde yürüyüş yapıyor. İsveç polisi de bunlara izin veriyor. Sadece İsveç de değil. Aynı şey Hollanda Almanya Yunanistan'da da var” yorumunda bulundu.

Yunanistan’a kapıları kapattık

Yunanistan ile yaşana krize de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Miçotakis ile ikili bir görüşmeyi yapmam mümkün değil. Yunanistan'la bu yıl yüksek düzeyli strateji toplantımız vardı. biz bunu iptal ettik. Bitti o iş. Bundan sonra kendilerine çekidüzen verecekler. Vermedikleri takdirde yol haritamızı çizeriz” dedi.