Konya (Rûdaw) - Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesi ilgili dava bugün görülüyor. Avukat Atilla Kart, dava ile ilgili delillerin karartıldığını, yargının da üzerine düşeni yapmadığını söyledi. Ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut da, kolluk kuvvetleri, savcı ve saldırganların arasındaki işbirliğinin açık olduğunu belirtti.
Konya'nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021'de Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi katledilen katil Mehmet Altun ile katliamı azmettirmekten tutuksuz yargılanan Keleş ve Çalık ailesinin yargılandığı davanın 4’üncü duruşması Konya 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülecek.
“Yargı görevini yapmıyor”
Duruşma öncesinde Rûdaw muhabiri Ömer Sönmeze konuşan CHP eski milletvekili Avukat Atilla Kart, “Bu yargılamada ta soruşturma aşamasından itibaren delillere müdahale edildiğini, karartıldığını görüyoruz. Görüntülerin, kamera kayıtlarının yok edildiğini görüyoruz. Tetikçi katilin katliamdan sonra ve yakalanmadan önce, polislerle 2 Ağustos tarihinde yaptığı ve 45 dakikayı bulan görüntüler ortada yok. Yani devletin içerisinde bir takım kolluk güçleri burada gerçeklerin ortaya çıkmasını engelliyor” dedi.
Avukat Kart, “Bugün dördüncü duruşmaya gireceğiz, maalesef yargı organları da o delillerin tahkiki anlamında üstlerinde düşen görevi yapmıyorlar. Yani ayrımcılık ve ötekileştirme bütün yoğunluğu ile devam ediyor. Bu sebepledir ki adalete erişimin, adil yargılanmanın mümkün olmadığı bir süreci yaşıyoruz. Bunu bile bile, göre göre sürdürülen bir yargılama süreci söz konusu. Bu konudaki önemli gelişmeleri izninizle duruşmadan sonra açıklayalım. Bir takım önemli kayıtlar var, onları duruşmada dile getireceğiz. Mahkemenin tavrını göreceğiz. Biz her şeye rağmen iyimserliğimizi korumak istiyoruz. Ancak bu iyimserliğimizin her geçen gün kaybolduğunu da yeri gelmişken ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Tetikçi kesinlikle yalnız değil”
Ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut da, davaya daha güçlü sahiplenilmesi gerektiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:
“12 Mayıs saldırısından itibaren kolluğun nasıl delil kararttığı, kolluk, savcı ve saldırganların işbirliğini, gerek sanıkların kendi aralarındaki ses kayıtlarında, gerekse whatsapp yazışmalarında çok net ortaya koyduk. Tetikçi kesinlikle yalnız değil. Bununla ilgili daha önce cezaevinde aldığımız ses kayıtları, tetikçinin yalnız olmadığı, kolluğun kendisine nasıl yardım ettiğini, polislerin tetikçiye ‘çoğu bu katliamı hak etti’ şeklindeki ifadeleri çok açık ve net. Bununla ilgili makası iyice daralttık. Tahkikat talebimizi bugün mahkemeye sunacağız. Duruşmanın seyrine göre, taleplerimizin kabul edilip edilmemesi konusunu da mahkemeden sonra meslektaşlarımız açıklayacağız. Sonuna kadar davanın peşinde olacağız.”
Konya Katliamı
Konya’nın Meram ilçesinde 24 yıldır yaşayan aynı mahallede yaşayan Dedeoğulları ailesi 12 Mayıs'ta yaklaşık 60 kişilik ırçı bir grubun saldırısına maruz kalmıştı.
"Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız" tehditleriyle saldırı gerçekleştiren ırkçı grup 4'ü kadın olan 7 kişilik aileyi ağır yaralamıştı. Saldırının ardından tutuklanan 7 kişiden 5'i tahliye edilmişti.
30 Temmuz 2021 tarihinde ise Mehmet Altun isimli tetikçi, Dedeoğulları'nın evine giderek yanında getirdiği silahla aile bireylerine ateş açtı.
Saldırı sonucunda Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek (57), çocukları Serap (33), Serpil (29), Sibel (35), Metin (42) ve Barış Dedeoğulları (31) yaşamını yitirdi.
Altun, katliamdan sonra evi de ateşe verdi. Olayın ardından kiraladığı araçla kaçan tetikçi 4 Ağustos'ta yakalandı.
Savcılığın soruşturması kapsamında katil zanlısının yanı sıra iki farklı aileden 10 kişi de azmettirme suçundan tutuklandı. Ancak bu 10 kişi daha sonra sulh ceza hakimliği tarafından tahliye edildi.
Yedi kez ağırlaştırılmış müebbet istendi
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı iddianamede katil zanlısı Mehmet Altun hakkında "canavarca hisle öldürme" suçundan 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın