Türkiye'de turizm: 'Geçen yıl ölüydü, bu yıl yürüyen ölü'
Haber Merkezi - "Son turizm sezonunu yüzde 75 kayıpla kapattık. Bu sene temmuzdan itibaren iyileşme bekliyoruz ama tüm sektörün toplarlanması birkaç yıl alacaktır".
Bu sözler Türkiye'nin uluslararası üne sahip tatil beldelerinden Bodrum'un Belediye Başkanı Ahmet Aras'a ait.
Euronews Türkçe’nin AFP kaynaklarına dayandırdığı habere göre, küresel çapta işletmelere kepenk kapattıran koronavirüs salgını ulaşım, konaklama, eğlence gibi çok sayıda gelir kalemini kapsayan turizm sektörüne kan kaybettirdi. Döviz akışındaki ciddi azalma küçük esnaftan ülke ekonomisine kadar pek çok alanda kayba uğrattı. Yetkililere göre mevcut şartlara bakıldığında yakın zamanda da toplarlanma beklenmiyor.
2019 yılında 4,34 milyonla rekor sayıda turist ağırlayan Bodrum, Covid-19'la tanıştığımız 2020 yılında bu rakamın üçte ikisini kaybetti. Bu yıl ocak-mayıs arasında ise kentteki havalimanına sadece 350 bin yolcu taşındı.
Barış Kasal adlı tur organizatörü geçen yılı "ölü sezon" olarak adlandırıyor, bu sene içinse "zombi" diyor. Limandaki tekneleri gösteren Kasal, günde belki sadece biri tek sefer yapıyor diyerek durgunluğu anlatmaya çalışıyor.
Turistler için eve dönüşte karantina engeli
Turizmi canlı tutmak için yabancı vatandaşların sokağa çıkma kısıtlaması gibi yasaklardan muaf tutulması istenilen beklentiyi karşılamadı. Zira her ne kadar Türkiye turistlere kapısını açsa da geri dönüşlerde uygulanan karantina, yabancıları yurt dışı seyahatlerinden caydırıyor. Örneğin İngiltere, son 14 gün içinde Türkiye'de bulunanların ülkeye vardıklarında ücretini kendilerinin ödediği bir otelde 10 gün karantina da kalmasını zorunlu kılıyor. İngiltere'nin kırmızı listesinde bulunan Türkiye'ye tatil amaçlı gidilmesi de yasak, kurala uymayanlara 5 bin sterline kadar para cezası kesilebiliyor.
Pandemide esnafın kaybı yüzde 80
Türkiye'nin ağırladığı turistlerin çoğunu vizesiz seyahat etme hakkına sahip Ruslar oluşturuyor. İki ülke arasındaki seyahat kısıtlamaları geçen hafta kalkmış ve ilk turist kafilesi gelmeye başlamıştı. Yasaklar yürürlükteyken bile Rusların Polonya üzerinden Ege ve Akdeniz kıyılarına ulaştıkları da biliniyor.
AFP'ye konuşan Bodrum Havalimanı yetkilisi İclal Kayaoğlu, buna rağmen 2019'daki yolcu sayısının sadece yüzde 10'unu görebildiklerini söyledi.
Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, turizm rakamlarının en az iki yıl daha salgın öncesi seviyeye çıkmayacağı görüşünde. Kocadon'un aktardıklarına göre iflasın eşeğine gelen esnaf, pandamı sürecinde 2019'a oranla yüzde 80 gelir kaybetti.