Atanamayan öğretmen köylerde 115 kütüphane açtı
Diyarbakır (Rûdaw) - Kürt yazar ve şair Devran Sinanoğlu, 115 köyde kütüphane açarak okullara bağışladı.
Sinanoğlu açtığı kütüphanelerin yanı sıra 3 binden fazla çocuğa da eğitim veriyor.
36 yaşındaki Devran Sinanoğlu, Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yaşıyor. Kendisi atanamamış bir biyoloji öğretmeni. Devran Sinanoğlu halen öğretmen olarak atabilmek için KPSS’ye hazırlanıyor.
Sinanoğlu'nun roman, şiir, öykü ve deneme gibi türlerde 19 kitabı bulunuyor. Devran Sinanoğlu, 2021'den bugüne 15 ildeki 115 köy okulunda 115 kütüphane açarak, kendi yazdığı 19 kitaptan elde ettiği geliri okullara bağışladı.
“Bir derdim vardı”
Yazar ve şair Sinanoğlu, "İnsanın bir derdi olunca derdine derman arar. Bir derdim vardı. Bana ne oldu! Benim derdim milletime, ülkeme, şehrime faydalı olmaktı. Turgut Özal okulunda öğretmenlik yapıyordum. Çocukları tahtaya kaldırır kendileri ve aileleri hakkında konuşmalarını söylerdim. Ben ipucu verirdim, anladılar ama açıklayamadılar. Bir eksiklik olduğunu fark ettim. Bu eksiklik neydi? Gördüm ki, benim acım ile onların acıları aynı. Onlara kitap verdim, ailelerini aradım ve onlarla ilgilenmeleri gerektiğini söyledim ve evde okumaları gereken kitapları verdim. Okudukça bazı şeyleri hatırladılar, okudukça bazı şeyleri fark ettiler ve dünyaları genişledi” diye konuştu.
Kütüphanelerin raflarından okuma masalarına ve kitaplara kadar kütüphanelerin tüm ihtiyaçları Sinanoğlu tarafından karşılanıyor.
"Gördüğüm değişimden sonra yolumun doğru olduğunu düşündüm” diyen Sinanoğlu şöyle devam etti:
“Çocuklarda oluşan değişimi ve gelişimi gördükten sonra yolumun doğru olduğunu düşündüm. Bu değişim çocuklarda kitap okuyarak gerçekleştiyse, diğer çocuklarda da aynı değişim kitaplar sayesinde olabilirdi. Kalkıp hazırlandım. Güçüm yettiğince köylerde kütüphaneler açtım. Çocuklara kitaplar dağıttım. Bu çalışmaya 2021 yılından itibaren başladık. 2021-2024 yılları arasında kendilerine 115 bin kitap ulaştırdık.”
Devran Sinanoğlu Kütüphanelerin açılmasıyla birlikte enerjisinin büyük bir kısmını yoksul kız öğrencilerin eğitimine ayırmış ve onlar için elinden geleni yapıyor.
"Çoğu kız 3 bin 200 çocuğa ders veriyorum"
Devran Sinanoğlu, 3 binden fazla çocuğa öğretmenlik yaptığını da açıklayarak şunları söyledi:
"Diyarbakır'ın köylerinde 3 bin 200 çocuğa ders veriyorum. Bunların yarısı kız. Babamın yokluğundan dolayı kız kardeşimin okuyamaması benim için bir acıydı. Bu yüzden kızlara odaklandım. Kitaplarımın gelirini kız öğrencilere bağışladım. Öğretmenleri her yıl defter, silgi, kalem, çanta, kıyafet, çorap, mont, ne ihtiyaçları varsa bana ulaşıyor, biz de gönderiyoruz. Onlar beni görmüyor, ben de onları görmüyorum."
Sinanoğlu, Diyarbakır'da 102 kütüphane açtı ve birkaç kütüphanenin daha açılması için çalışmalarını sürdürüyor.
Bu çabasıyla adı tüm okullara yayıldı ve birçok şehirdeki okullar sosyal medya aracılığıyla ondan kütüphane açmasını istiyor.
"Keşke her şehirde böyle bir şey olsa"
Devran Sinanoğlu şöyle devam etti:
“Kütüphanelere götürdüğümüz kitaplar çoğunlukla hikaye, şiir, roman niteliğinde olup ilkokul, ortaokul ve liselere uygundur. Türk ve dünya klasikleridir. Keşke her şehirde böyle bir şey olsa, gönüllü olarak bu işi yapıp ülkeye ve millete hizmet etseler."
Devran Sinanoğlu, gücü ve enerjisi yettiği sürece Diyarbakır ve ilçelerindeki tüm kırsal okullarda kütüphane açmak, ardından 80 ildeki köy okullarına geçmek olduğunu söylüyor.