TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 28 Mayıs Cumartesi

28-05-2016
RÛDAW
A+ A-

Hürriyet: ARMA KRİZİ

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD askerlerinin terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG armasıyla görüntülenmesine sert tepki gösterdi: “ABD’nin askerlerinin terör örgütünün armasını kullanması kabul edilemez. Bu ikiyüzlülüktür. Onlara tavsiyemiz Afrika’ya gittikleri zaman Boko Haram’ın armasını taksınlar.”

 

“Şimdi terörle mücadelede çok iddialı olan bir ülkenin, bizim müttefikimiz ABD’nin askerlerinin YPG armasını, bir terör örgütünün armasını kullanması kabul edilemez. ABD Büyükelçiliği nezdinde, Washington’daki Büyükelçiliğimiz aracılığıyla da ABD Dışişleri Bakanlığı nezdinde de tepkimizi gösterdik. Gerçekten bunu kabul etmek mümkün değil. Telefonda sayın Obama, sayın Kerry, sayın Cumhurbaşkanımız ve bize YPG’nin PYD’nin güvenilir olmadığını ve terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduğunu söyleyecekler. Sonra Ankara’daki iki saldırının sorumlusu terör örgütünün armalarını takacaklar. Neymiş efendim, ‘Kendi güvenliğini sağlamak için.’ O zaman onlara tavsiyemiz Suriye’nin diğer bölgelerine gittiği zaman yine IŞİD’in, DAEŞ’in armasını taksınlar, El Nusra’nın, El Kaide’nin armasını, Afrika ya gittikleri zaman Boko Haram’ın armasını taksınlar. ‘Biz bu terör örgütleriyle YPG’yi aynı görmüyoruz’ diyorlarsa benim de cevabım şudur: Bu çifte standarttır, bu ikiyüzlülüktür. Şimdi terör örgütleri arasında ayrım yapmak kabul edilemez.”

 

 

 

 

Cumhuriyet: BAŞKANIN YARGIÇLARI

 

Erdoğan muhalefeti eleştirdi, yolsuzluk dosyalarını darbe ilan etti, yüksek yargı alkışladı. Yargı temsilcileri, siyasi propaganda için yapılan yurt gezilerinin ayrılmaz parçası oldu.

 

 

Yüksek yargı üyelerinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rize gezisine eşlik etmesinin yarattığı tartışmalara rağmen yüksek yargı üyeleri Kırşehir’de Erdoğan’ın programına eşlik etti. Erdoğan, başkanlık sistemi vurgusu yaparken, 17 -25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu için “darbe girişimi”, CHP için “Bunlar haysiyet celladıdır. Bunlar kan emicidir” dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından milletvekilleri için “Yargı bunları yargılayacak ve ondan sonra da nihai kararını verip uygulamaya geçilecek” derken yüksek yargı üyeleri Erdoğan’ı dinliyordu. Erdoğan, fahri doktora töreninde CHP için “Geleceğimizin teminatı olan büyük Türkiye‘nin neferleri olan tek bir evladımızın bile, kan tutkunu siyaset vampirleri elinde heba olmasına göz yummayacağız” derken, danıştay ve yargıtay başkanları Erdoğan’ı alkışlıyordu. Erdoğan, başbakanlığı döneminde sık sık, 28 Şubat döneminde hakim ve savcıların Genelkurmay Karargahı’na çağrılarak brifing verilmesini eleştiriyordu.

 

 

 

 

Habertürk: ORTAK GURUR

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümetin görevlendirmesiyle 10 ay önce başlatılan güvenlik operasyonlarında Türk Silahlı Kuvvetleri ile emniyet teşkilatı PKK’yı kent merkezlerinden adeta kazıdı

 

Terör örgütü PKK, yaklaşık bir yıl önce Güneydoğu Anadolu’daki birçok ilçede hendekler açarak ‘sözde özyönetim’ler ilan etmeye başladı. Birbiri ardına gelen özyönetim ilanıyla PKK kırsaldaki elemanlarını kentlere yönlendirerek şehirlerde sözde ‘kent savaşı’ vermek için erzak ve mühimmat yığdı. Güneydoğu’daki 10 il ve ilçe merkezinde barikatlar kuran terör örgütü mensupları yollara bombalar tuzakladı.

 

Terörün kırsaldan kente sızmasıyla PKK’yla mücadelede yeni bir aşamaya geçildi. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ağustos 2015’te valileri yetkilendirmesiyle ‘güvenlik güçlerinin harekete geçmesi’ hızlandırıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) koordinasyonuyla ‘müşterek güvenlik konsepti ve meskûn mahal stratejisi’ uygulayan güvenlik güçleri dünyada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı.

 

 

 

 

 

Milliyet: İKİYÜZLÜLÜK

 

ABD Özel Kuvvet Komutanlığı Sözcüsü Bowens, ABD askerinin YPG arması takmasını ‘güven geliştirme uygulaması’ olarak niteledi. Bowens, “Bu küçük eylem dayanışmayı geliştirir ve işbirliğini simgeler” açıklamasında bulundu

 

 

Kuzey Suriye’ye konuşlandırılan ABD özel kuvvetlerinin kollarına YPG ve örgütün kadın kolu YPJ apoletlerini takması Washington’ın örgüte olan desteğiyle ilgili yeni bir tartışma başlattı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, ABD askerlerinin “güvenliklerini sağlamak amacıyla yerel güçlere karışmak için” bu armaları taktığını söylese de, uzmanlara askerlerin yerel güçlerin armasını takmasının anlamı sadece bununla sınırlı değil. Uzmanlar, daha önce de yapılan bu uygulamanın söz konusu yerel güçle olan yakın ortaklığı ve güveni simgelediğini belirtiyor. Pentagon Sözcüsü Cook’un “güvenlik” açıklamasına rağmen, ABD ordusunun diğer sözcülerinin yaptığı açıklamalar da bu görüşü destekliyor. 

 

 

 

 

Sabah: BARUT İZİ OYUNU BOZDU

 

Nusaybin’de teslim olan PKK’lıların ‘sivil’ olduğu iddiaları, yapılan swap testiyle çürütüldü. Teröristlerin omuzlarında tüfek izi, saç, el ve yanaklarında bomba artıkları çıktı

 

Terörle mücadeleye sekte vurmak isteyenler, Mardin'in Nusaybin ilçesinde teslim olan teröristler için "sivil halk" yalanına sarıldı. Güvenlik kaynaklarının ortaya koyduğu deliller, tezgahlanmak istenen çirkin oyunu deşifre etti. Teslim olanların omuzlarında tüfek, saçlarında patlayıcı izi var. Ayrıca çoğu Nusaybin nüfusuna kayıtlı değil. Bölücü örgütteki çözülme, teröristlerin toplu halde teslim olması, hain kesimleri çok üzdü. PKK'ya yakın internet sitelerinin yanı sıra bazı HDP'liler; Twitter hesaplarından, teslim olanların terörist değil, sivil oldukları yalanına sarıldı.

 

 

 

 

Yeni Şafak: ABD-PYD’DE 300 KAYIP

 

Rakka'ya Afganistan'dan gelen ABD askerleri, kollarına PYD/YPG arması takıp İncirlik'ten kalkan uçaklara koordinat veriyor. IŞİD'e karşı ÖSO için havalanmayan uçaklar, PYD için gece-gündüz nöbette. IŞİD ise tüm güçleriyle Halep'in kuzeyindeki muhaliflere saldırıyor. Mare'nin Azez'le bağlantısı kesildi

 

PKK'nın Suriye yapılanması PYD militanlarının IŞİD'in kontrolünde bulunan Rakka'ya yönelik gerçekleştirdiği operasyona katılan ABD'li askerlerin 30'u Afganistan'daki Bagram Hava Üssü'nden getirildi. Rakka saldırısına aktif olarak katılan ve PYD'li militanlarla pikapta çekilmiş fotoğrafları ajanslara düşen ABD'li askerlerin, üniformalarına PYD'nin askeri yapılanması YPG'nin armasını diktikleri gözlenmişti. Türkiye'nin üst düzey tepkisine yolaçan fotoğrafla birlikte, Suriye PKK'sı ile ABD'nin aktif işbirliği en net biçimde gözler önüne serilmiş oldu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli