Haber Merkezi - Türkiye'nin engeline takılan İsveç'in NATO'ya üyelik talebi dün akşam Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından onaylandı. Komisyon Başkanı Fuat Oktay, Stockholm hükümetinin PKK’nin faaliyetlerini engellemeye yönelik adımlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek İsveç’in Kürt Kızılayı’nın faaliyetlerine son verdiğini duyurdu.
Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, İsveç'in NATO'ya katılımı teklifinin komisyonda kabul edilmesiyle ilgili, "Teklifin şu anda Genel Kurula indirilme kararı verilmiştir. 'Aynı hızda Genel Kuruldan geçecektir' şeklinde yorumlamamak lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Oktay, İsveç makamlarının bugüne kadar attığı adımlar ve taahhütlerinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Fuat Oktay, "Son olarak Kürt Kızılayı isimli terör destekçisi oluşumun finans kaynaklarının engellenmesi ve faaliyetlerinin durdurulması olumludur. İsveç'in makamlarımızla işbirliği için görevlendirdiği savcının Ankara'daki temaslarının da olumlu ve yararlı geçtiği anlaşılıyor” diye konuştu.
“Taahhütlerle ilgili önemli ilerlemeler var”
Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar da kanun teklifine ilişkin komisyon üyelerini bilgilendirdi. Akçapar, İsveç'in Türkiye'ye verdiği taahhütlerle ilgili atması gereken adımlar konusunda önemli ilerlemeler olduğunu, NATO üyeliğinin ardından bu ilerlemelerin devam edeceğine inandığını söyledi.
İsveç makamlarının, Türkiye'nin tüm taleplerini yerine getirmesinin zaman alacağının altını çizen Akçapar, "Bu bir süreç ve bu süreç uzun soluklu ve tutarlı gayretler gerektiriyor. Biz süreci izleyecek ve gerektiğinde müdahale edecek izleme ve denetim mekanizmalarını bu ülkelerle tesis ettik. İsveç'in bundan 5-6 yıl önce kimsenin hayal dahi edemeyeceği mevzuat değişikliklerini bugün hayata geçirdiğini görüyoruz” diye konuştu.
“Örgüte katılım İsveç'te suç haline getirildi”
"İsveç hükümeti ve kamuoyu sadece ülkemizin meşru güvenlik kaygılarını daha iyi anlamakla kalmadı, PKK başta olmak üzere terör örgütlerinin İsveç'e de arz ettiği tehdidin farkına varmaya başladılar" ifadesini kullanan Akçapar, şöyle devam etti:
"Hem hükümet hem kamuoyu düzeyinde terörle mücadele bağlamında eski yaklaşımlar artık sorgulanıyor. İsveç hükümetinin gösterdiği siyasi iradenin ve yürüttüğü yasal süreçlerin artık PKK'yı rahatsız ettiğini biliyor ve tespit ediyoruz. Anayasa değişiklikleriyle birlikte yeniden güncellenen terörizmle mücadele yasasını 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe soktu ve bu yasayla terör örgütüne katılım artık İsveç'te suç haline getirildi. İsveç, ülkemizle bağlantılı dava ve konularda eşgüdümü teminen bir irtibat savcısı atadı. İsveç irtibat savcısı 12-14 Aralık 2023 tarihlerinde ülkemizi ziyaret ederek ilgili tüm kurumlarımızla temas etti. Bu temaslar düzenli ve sürekli olarak yenilenecek."
“Kürt Kızılayı’nın bankadaki hesabı kapatıldı”
Akçapar, "PKK'nın İsveç'teki ana finansman kaynaklarından sözde 'Kürt Kızılayı' oluşumunun bankadaki hesabı kapatıldı, başka bankada hesap açmaya yönelik çabalarının sonuç vermediği ve hiçbir bankanın kendilerinde hesap açılmasını kabul etmediği görüldü. Öyle ki bu oluşum geçen hafta İsveç’teki faaliyetlerini sonlandırma kararını açıkladı. PKK mensubu bir şahıs 6 Temmuz 2023 tarihinde terörizmin finansmanı ve kara para aklama suçlarından mahkum edildi, bu bir ilk. Söz konusu kararın gerekçesinde yeni mevzuata da yer verildi" değerlendirmesinde bulundu.
İsveç ambargoyu da kaldırdı
Akçapar, hakkında arama kaydı olan “PKK mensubu” bir kişinin de İsveç'ten Türkiye'ye iade edildiğini bildirdi.
İsveç'in, savunma sanayi alanındaki ürünlere yönelik ambargoyu da kaldırdığını belirten Akçapar, sürecin başlamasının ardından Türk firmalarınca yapılan başvuruların olumlu sonuçlandırıldığını anlattı.
İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin teklif, "oy çokluğuyla" kabul edildi. Teklife, AK Parti, MHP ve CHP'li milletvekilleri 'evet', İYİ Parti ve Saadet Partisi ise 'hayır' oyu verdi.
"Yıl bitmeden Genel Kurulda görüşülmesini bekliyor muyuz?" sorusuna Oktay, "Bu anlamda bir şey söyleyemeyiz, Başkanın ve grubun takdiridir. NATO, İsveç ve diğer NATO müttefik ülkeler nezdinde görüşmeleri yapıyoruz. Bu alanda bazı ziyaretlerimiz, ikili görüşmelerimiz olacak, değerlendirmeler yapılacak, ona göre de süreci yönetiyor olacağız. Süreç tamamlanmış değildir" yanıtını verdi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın