Diyarbakır’da Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri: 'Sağlık hizmetleri çok dilli olmalı’

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’da düzenlenen etkinlikte sağlık çalışanlarının sorunları tartışıldı. Rûdaw’a konuşan TTB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, “Sağlık hizmletleri çok dilli olmalı. Sağlıkta tercümanların kullanılması doğru değildir. Bazen hastaların, başka birilerinin bilmesini istemediği sorunları olabiliyor. Şikayetlerini doğrudan doktora söylemek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği(TTB), ve Toplum ve Hekim dergisi tarafından düzenlenen "İlhan Diken Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri"nin ikincisi “şiddetin toplumsal kökeni ve sağlıkta şiddet” temasıyla Cuma günü (25 Kasım) başladı.

Diyarbakır Tabip Odası eski başkanlığını yapan ve 2014 yılında hayatını kaybeden Dr. İlhan Diken anısına düzenlenen etkinliğin bu yılki başlığı "Şiddetin Toplumsal Kökeni ve Sağlıkta Şiddet".

Açılış konuşmalarını Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, İlhan Diken'in kardeşi Şeyhmus Diken, TTB Merkez Konsey Üyesi Adalet Çıbak, Toplum ve Hekim Dergisi Hakem Kurulu adına Onur Hamzaoğlu yaptı.

Etkinlikte sağlık çalışanlarına karşı şiddetin durdurulması talep edilirken herkesin eşit bir şekilde sağlık hakkına ulaşması gerektiği belirtildi.

Öte yandan Kürtçe olarak sağlık hizmetlerinin sunulmasının önemine dikkat çekildi.

Sağlık temsilcilerine göre ana dilde sağlık hizmetinin sunulmaması durumunda hastaya gerekli tedavi de sunulamıyor.

Bu durumda temsilciler, Kürtçe bilen doktorların maaşlarının artırılması ve Kürtçe bilmeyen doktorların da eğitim almasını talep ediyor.

“Sağlık hizmetleri çok dilli olmalı”

Rûdaw’a konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, şunları söyledi:

“Gerçekten de sağlık hizmletleri çok dilli olmalı. Sağlıkta tercümanların kullanılması doğru değildir. Bazen hastaların, başka birilerinin bilmesini istemediği sorunları olabiliyor.

Şikayetlerini doğrudan doktora söylemek istiyorlar. Hastaları anlayamazsan onların derdine de derman olamazsın. Bu yüzden bu husus, çok önemli.”

İlk olarak Diyarbakır’da devlet hastanelerinin danışmanlık bölümlerinde Kürtçeye yer verildi.

“Neredeyse tüm doktorlarımız da Kürtçe biliyor”

Öte yandan kentteki bazı özel hastanelerde sağlık hizmetleri Kürtçe olarak veriliyor.

Kentteki özel bir hastanenin idarecisi olan Ahmed İskan Avcı, “Bizim dil sorunumuz yok. Kurmanci, Sorani, Arapça ve İngilizce tercümanlarımız bulunuyor. Neredeyse tüm doktorlarımız da Kürtçe biliyor” dedi.

Son 10 yıllık zaman diliminde Kürdistan Bölgesi’nin Erbil, Duhok ve Zaho kentlerinden kente gelen pek çok kişi burada tedavi olduğu için özel hastanelerde de Kürtçeye yer veriliyor.

 

Doktor İlhan Diken kimdir?

1960’da Diyarbakır’da doğdu. 1986 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

2004-2006 yılları arasında Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı, öncesinde Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreterliği yaptı.

Diyarbakır Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu, İşçi Sağlığı Komisyonu, Pratisyen Hekimlik Komisyonu üyeliklerinde bulundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliği ve Sur Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği yaptı.

2008-2010 yılları arasında TTB Merkez Konseyi Üyeliği görevini yürüttü. Toplum ve Hekim Dergisi Yayın Kurulu üyesiydi.

1992-95 yılları arasında yaralı bir PKK üyesini tedavi etmekten üç yıl dokuz ay ceza alıp hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra da yattığı süre kadar kamu haklarından uzak kaldı.

Doktor İlhan Diken yaşamını yitirdiği 19 Haziran 2014 tarihinde, KCK Davasından tutuksuz olarak yargılanıyordu.