Türkiye’de mini referandum: İki köyün Giresun'a bağlanma talebi reddedildi

27-11-2021
Rûdaw
Etiketler Referandum Köy Giresun Gümüşhane
A+ A-
Haber Merkezi – Köylerine yapılan yatırımların yetersiz olduğu gerekçesiyle yakındaki Giresun’a bağlanmak isteyen Gümüşhane’nin iki köyünde referandum yapıldı. Köylüler ayrılma yönünde karar verirken İl Genel Meclis referandum sonucunu tanımadı.
 
Kürtün ilçesine bağlı Günyüzü ve Üçtaş köyleri muhtarlıklarının Gümüşhane'den ayrılarak bitişiklerindeki Giresun'un Doğankent ilçesine bağlanma talepleri üzerine konu Gümüşhane İl Genel Meclisinde görüşüldü.
 
İl Genel Meclisi üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen oturumda yapılan oylamada, üyelerin tamamının oyuyla köylerin Gümüşhane'den ayrılma talebi reddedildi.
 
İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu, oturumda yaptığı konuşmada, "Ayrılma talebi gündeme geldi. Gündeme düşüşünden itibaren biz zaten yerel yönetim olarak kendimizi sorguluyoruz, 'Ne yaptık, nerede yanlışımız var?' diye. Bulamayınca doğal olarak inceleme başladı" dedi.
Köylülerin ayrılma gerekçelerinin “hayal ürünü” olduğunu savunan Erdoğdu şu değerlendirmede bulundu:
 
"Mazeret beyan dilekçelerini okuduğumuzda tamamen hayal ürünü. Türkiye Cumhuriyeti hayali bir devlet değil, anlı şanlı Türkiye Cumhuriyeti devleti, bir geçmişi, bir kültürü var onu da bugüne yansıtırız, biz birilerinin olmayacak hayalleri peşinde koşamayız. Bizim İl Genel Meclisimiz konuyu aslında hiç istişare etmeye bile gerek duymadı ama yasal sorumluluğumuz gereği konuyu görüştük, oyladık Meclisimizin tamamının katılımıyla talep reddedildi. Mevzuata bakıldığı zaman yol kapalı fakat sayın İçişleri Bakanımızın inisiyatifi kullanılabilir, fakat kanunla kurulmuş iki köydür bu. Kanunla kurulan köyler 'Nasıl kurulduysa öyle değiştirilir' diye de yasal bir gerçeğimiz var. Bu mevzu bizce kapatılmış bir konudur."
Muhtarlıkların talebi üzerine, İl İdare Kurulu kararı ile 4 Eylül'de Günyüzü ve Üçtaş köylerinde yapılan referandumda vatandaşların çoğu ayrılma yönünde "evet" oyu kullanmıştı.
 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli