Vatandaş, TL'deki değer kaybını nasıl yorumluyor?

Ankara (Rûdaw) – Rûdaw, son dönemde yaşanan dolar-TL kurundaki artışı ve TL’deki değer kaybını vatandaşa sordu.

Türk Lirası (TL), son 3 aylık dönemde yüzde 26 oranında bir değer kaybı yaşadı.

Türkiye’de vatandaşlar TL’deki mevcut kayıp konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Bir kısım vatandaş yaşanan kaybı ‘ABD ve AB’nin ekonomik savaşı’ olarak yorumlarken, bazı vatandaşlar ise TL’nin son zamanlardaki değer kaybı konusunda yanlış ekonomi politikası sebebiyle hükümetin sorumlu olduğunu savunuyor.

“Amerika ekonomik savaş açtı, bizi bitirmeye çalışıyor”

Ekonomik krizin dış müdahale kaynaklı olduğunu savunan Hasan Eratlı, “Bence Amerika bize savaş açtı, ekonomik savaş açtı. Bizi bitirmeye çalışıyor. Biraz dik durmalıyız” dedi.

Dolar-TL kurunun yükselişi, başta gıda malzemeleri olmak üzere pek çok tüketim malına yeni zam olarak yansıyor.

TL’deki değer kaybının günlük hayatı üzerine etkisi konusunda konuşan Eratlı, “Çok etkiledi. Biz emekli insanlarız. Geçim çok zorlaştı, ama idare etmeye çalışıyoruz. Yapacak bir şey yok. Evimiz kira, 3 çocuk okutuyoruz. Mecbur çalışmak zorunda kalıyoruz” dedi.  

Rûdaw’ın mikrofon uzattığı Fehim Karabat, “Doların Amerika'yla, İngiltere ile, Fransa ile bir alakası yok ki. Senin ekonomin düzgünse dolar yerinden oynamaz bile, ama bozuksa oynar. Ortalık yanıyor, iyice yanıyor. Vatandaşın hayatı bitik” ifadelerini kullandı.

“Geçen sene maaşım 1000 dolar ediyordu, şimdi 500”

Memur olan Saim Üstündağ ise mevcut durumdan yakınarak “Ben memurum, geçen sene maaşım 1000 dolar ediyordu, şimdi ise 500 dolar eksik alıyorum. Ülke iyi duruma gitmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

TL’deki son dalgalanmanın, hayatı üzerindeki etkisiyle ilgili konuşan Üstündağ, “Şu yumurtayı 10 gün önce 30 liraya almıştım, şimdi 45 liraya aldım. Yani mutfağıma bir yumurtada 15 lira eksik girdi. Patatesin kilosu 5 lira. 10 gün önce kilosunu 3 liraya alıyordum, şimdi 5 lira. Mutfağımızı nasıl etkilediğini siz düşünün” dedi.