Fincancı, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

Haber Merkezi - Adli tıp uzmanı ve Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

Adli tıp uzmanı ve Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı dün Kadıköy'deki evine gözaltına alınmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fincancı'nın, TTB Merkez Konseyi Başkanlığı görevine son verilmesi ve yeni başkan seçilmesi yönünde karar alınmasını mahkemeden talep etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, bugün sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi.

Fincancı, adliyedeki işlemlerinin ardından tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

Fincancı ne demişti?

Fincancı, kimyasal silah iddiaları ile ilgili olarak, “Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan, zehirli gazlardan, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki bu yasaklanmış silahların çatışmalarda kullanıldığını da görüyoruz" demesinin ardından Cumhur İttifakı ortaklarından sert bir tepkiyle karşılaşmıştı.

Erdoğan ve Bahçeli’den tepki

Fincancı’nın açıklamalarına sert bir tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sınır ötesi operasyonlara iftira atan Tabipler Birliği Başkanı ile ilgili yargı harekete geçmiştir. Ayrıca bu ismin üzerinde de çalışmalarımızı yürütecek, gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin de değiştirilmesini sağlayacağız… Bu çerçevede ilgili bakanlarımıza, Tabipler Birliği başta olmak üzere, meslek örgütlerinde yeni bir yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatını verdi” demişti.

Erdoğan’ınkine benzer bir tepki de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den gelmişti.

Bahçeli TTB’nin Korona kadar tehlikeli olduğunu belirterek, “Çağrım şudur: Türk Tabipler Birliği, bugünkü hassas dönemde, insan ve toplum sağlığı hakkında asılsız şaibe ve şüpheleri körüklemektedir. Bu nedenle sadece adında Türk bulunan Tabipler Birliği derhal ve gecikmeksizin kapatılmalıdır. Yöneticileriyle ilgili adli işlem yapılmalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Fincancı mesaj gönderdi

Gözaltına alınan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, avukatları aracılığıyla mesaj gönderdi. Gıda Mühendisi ve Barış Akademisyeni Bülent Şık, fincancı’nın Twitter hesabından paylaştı.

Fincancı, gönderdiği mesajda, “Bu gerçek dışı süreci dayanışmayla aşacağız” ifadesini kullandı.