Kalın-Sullivan görüşmesi: Kriz sonrası ABD-Türkiye arası ilk temas

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonda görüştü. Erdoğan tarafından 10 büyükelçinin “istenmeyen adam” ilan edilme talimatı verilmiş, bu 10 büyükelçi arasında ABD’nin Ankara büyükelçisi de yer alıyordu. Kriz diplomatik yollarla çözülmüştü.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğünün yazılı açıklamasına göre, görüşmede ikili ilişkiler, F-35/F-16 meselesi, küresel iklim değişikliği, Afganistan, Suriye, Libya, Yunanistan, Doğu Akdeniz ve diğer bölgesel gelişmelerin ele alındı.

Ayrıca görüşmede, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında Glasgow İklim Zirvesi marjında gerçekleşmesi planlanan ikili görüşmenin konuları ve detaylarının da konuşulduğu belirtildi.

Türkiye-ABD ilişkilerinin stratejik öneminin vurgulandığı görüşmede, tarafların konuları karşılıklı saygı, anlayış ve ortak çıkarlar çerçevesinde ele alması gerektiği ve uluslararası anlaşmalara riayet etmenin önemi ifade edildi.

Türkiye'nin sınır güvenliğini ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden örgütlere karşı Türkiye'nin kararlı mücadelesinin devam edeceğinin altı çizildi.

Beyaz Saray'dan Kalın-Sullivan görüşmesine ilişkin açıklama

Öte yandan Beyaz Saray, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Kalın ve Sullivan'ın bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi.

Kalın ve Sullivan'ın, Afganistan, Orta Doğu, Güney Kafkaslar, Doğu Akdeniz ve savunma ilişkisi dahil birçok bölgesel konuyu ele aldığını aktaran Horne, "İki isim, anlaşmazlıkların yönetimi ve yapıcı ikili ilişkilerin sürdürülmesi için diyaloğun önemi konusunda mutabık kaldı" ifadesini kullandı.