Peşmerge’ye ‘terörist’ diyen Fatih Portakal: Dil sürçmesi oldu

27-10-2019
Mehdi Mutlu
Etiketler Fatih Portakal FOX TV Peşmerge
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – FOX TV ana haber sunucusu Fatih Portakal, peşmerge için “terörist” benzetmesi yapmasını “dilsürçmesi” olduğunu savundu.

Fatih Portakal, canlı yayında Kobani’de IŞİD’e karşı savaşa giden Peşmerge Güçleri’ni örnek göstererek, “terörist” benzetmesi yapmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Rûdaw’ın “Peşmerge hakkında kullandığınız ifade kasten mi yoksa yanlışlıkla bir dil sürçmesi mi olduğu” şeklindeki soruya Portakal şu şekilde yanıt verdi:

“O tarihlerde Barzani’nin peşmergesi (tabi eğer içine PKK’lı teröristler karışmadıysa, çunkü o süreçte bu olasılığın olabileceğini hatırlıyorum) Tükiye’nin izniyle sınırı geçmişti. PKK/PYD’yi kastettim tabiki. Daha sonra peşmerge dedim diye hatırlıyorum zaten. Canlı yayında oluyor böyle sürçmeler. Artık o kadar çok terör, terörist kelimeleri kullanıliyor ki bu coğrafyada ve dolayısıyla haber bülteninde kafa da dil de karışıyor.”

Ne olmuştu?

Fatih Portakal, 25 Ekim 2019 tarihinde FOX TV ana haber bülteni sunduğu sırada yorum yapmış, AK Parti iktidarını eleştirerek peşmerge için “terörist” ifadesi kullanmıştı.

IŞİD’e karşı mücadelede etkin rol üstlenen Peşmerge Güçleri’ne "terörist" diyen Portakal şu ifadeleri kullanmıştı:

“29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda geçiş töreni yaptırdınız teröristlere, Peşmerge’ye. Peşmerge’ye yaptırdınız onlar Kobani’ye gidiyorlardı tabi ki,  Ayın El Araba gidiyordu. 29 Ekim’de yaptırdınız bunu Cumhuriyet Bayramı’nda yaptırdınız. Mutlaka buna da bir şey diyeceksiniz ve bu ağızla konuştuğumuz için bize terörist diyeceksiniz, terörist ağzıyla konuşuyorsunuz diyeceksiniz, istediğinizi diyebilirsiniz.”

Fatih Portakal'ın bu açıklaması sosyal medya üzerinden büyük tepki toplamıştı. 

Portakal: Türkiye peşmerge ve PKK’ya teşekkür etmeli

Fatih Portakal, 2015’te de Kerkük’ün Amerli ilçesinde IŞİD’in yenilgiye uğratılması ile ilgili yaptığı bir yorumunda, “Türkiye, ABD’ye, Irak hükümetine, peşmerge ve PKK’ya teşekkür etmeli. Neden biliyor musunuz? Bugün Amerli’deki Türkmenler terör örgütü IŞİD tarafından kesilecekti. Türkiye sadece olayı izleyen noktasındaydı. Bugün o Türkmenler kurtulduysa yatıp kalkıp Amerika Birleşik Devletlerine, Irak hükümetine, peşmergeye ve PKK’ya da teşekkür etmelidirler. Çünkü birlikte mücadele ettiler” demişti.

Portakal'a büyük tepki

Sosyal medyada iki videonun yayılmasıyla çok sayıda takipçi, Portakal’ın sözlerini “tutarsız ve sorumsuzluk” olarak nitelendirdi.

Bazı sosyal medya kullanıcıları ise “demokrat” diye geçinen Fatih Portakal’ın “gerçek düşünce ve yüzünün ortaya çıktığını” paylaştı.

Fatih Portakal, konuya ilişkin kişisel hesabında henüz bir açıklama yapmadı ve özür dilemedi.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli