'Zagros bölgesi arıcılık ve tıbbi bitkiler açısından çok zengin bir plato’

27-08-2022
Rawin Sterk
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Arıcılık Kongresi Bal üretimi Zagros
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – İstanbul’da düzenlenen Arıcılık Kongresi’ne katılan Biyolog Celal Kerimi, “Özellikle Zagros bölgesi arıcılık ve tıbbi bitkiler açısından oldukça zengin bir plato. Arıcılık ve tıbbi bitkiler için uygun bir çevre oluşturabileceğimiz ve üretim yapabileceğimiz en büyük yerlerden biri” ifadelerini kullandı.

47. Apimondia-Dünya Arıcılık Kongresi, bu yıl da arıcılar, bilim insanları, üreticiler, arılara gönül vermiş kişiler ve STK’ları bir araya getiriyor.

Güvenilir Ürün Platformu'ndan yapılan açıklamaya göre, 50’den fazla ülkeden katılımcıların olduğu 47. Apimondia–Dünya Arıcılık Kongresi, bu yıl da arıcılar, bilim insanları, üreticiler ve STK’ları buluşturuyor.

2 yılda bir düzenlenen kongre, 24-28 Ağustos arasında düzenleniyor. Normalde Rusya’da düzenlenmesi beklenen kongre, Ukrayna savaşı sonrası İstanbul’a kaydırıldı.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Başkanı Ziya Şahin ise Türkiye’de 12 bin civarı bitki taksonu bulunduğunu vurgulayarak, "Arıcılıkta Türkiye dünyada ikinci sırada. Arı varlığı ve bal üretim alanlarımız  bakımından. 8 milyon 200 bin arı kovanımız var. Arıcılık son 15 yılda gelişmekte olan bir sektör. Daha da gelişmemiz lazım, arı üretim alanlarına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi ve Rojhılat’tan da yaklaşık 50 akademisyen ve veteriner kongreye katılıyor. Kürt katılımcılar workshoplara katılarak bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunuyor.

Rojhılat’ta bulunan Sıne Üniversitesi Öğretim Üyesi Muhammed Rezm, kongreye ilişkin Rûdaw’a değerlendirmelerde bulundu:

“Katıldığım için çok mutluyum. Katılımcılar bilgi alışverişinde bulunuyor. Tecrübeli arıcılar ve uzman kişiler var.

Biz de Kürt katılımcılar olarak buradayız. Umarım ileride Kürtler olarak bu alanda çok daha ileride oluruz.”

“Zagros bölgesi çok zengin bir plato”

Rûdaw’a görüş veren biyolog Celal Kerim, Zagros dağlarının iklim ve doğasına dikkat çekerek şunları dile getirdi:

“Kürdistan’daki bal üretimi için uygun hava koşulları ve doğa çok az yerde bulunuyor, fakat bal üretimi istenilen düzeyde değil ne yazık ki.

Özellikle Zagros bölgesi arıcılık ve tıbbi bitkiler açısından oldukça zengin bir plato. Arıcılık ve tıbbi bitkiler için uygun bir çevre oluşturabileceğimiz ve üretim yapabileceğimiz en büyük yerlerden biri.”

Apimondia Başkanı Jeff Pettis, kongreyi İstanbul’da gerçekleştiriyor olmaktan dolayı memnun olduğunu belirterek, "Arı ürünlerinin tüm dünyada bilinirliğinin ve kullanımının artırılması için bizler, arıcılar ve üreticiler olarak çalışmalarımıza devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: DEM Parti'li Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık ile oğlu Cenk Sakık

Sırrı Sakık’ın oğlu karıştığı kavgada ateş açmıştı: 37 yıla kadar hapsi isteniyor

DEM Parti'li Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık'ın oğlu Cenk Sakık hakkında, 9 Haziran'da Ankara'da borcunu ödemek için gittiği bir restoranda çıkan kavgada, "ruhsatsız silah kullanma, tehdit ve alenen hakaret" iddiasıyla 37 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.