Erdoğan’dan Kabil havaalanı açıklaması: Şu an verilmiş bir kararımız yok

27-08-2021
Rûdaw
Etiketler Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabil Taliban Bombalı Saldırı
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek’e resmi bir ziyarette bulunuyor.

Erdoğan, Bosna Hersek’e hareket etmeden önce İstanbul Atatürk havaalanında basın toplantısı düzenledi. Burada soruları cevaplayan Erdoğan, IŞİD’in dün düzenlediği çifte saldırıda 13’ü ABD askeri olmak üzere en az 110 kişinin hayatını kaybettiği Kabil havaalanını işletme talebiyle ilgili henüz karar vermediklerini söyledi.

Havaalanının işletilmesi için Taliban'dan kendilerine teklif geldiğini söyleyen Erdoğan, dünkü saldırıya işaret etti ve “Sükunet hâkim olduğu zaman gerekli kararı veririz” diye konuştu.

Erdoğan özetle şunları söyledi:

“Biliyorsunuz büyükelçiliğimizi Kabil Havalimanı’nın içindeki askeri bölüme taşıdık. Bizim büyükelçiliğimiz bu tür faaliyetlerini sürdürüyor… Taliban’la ilgili olarak 3,5 saat süren görüşmeyi büyükelçiliğimiz nezaretinde orada arkadaşlarımız sürdürdü. Ondan sonraki süreçte de gerekirse burada yine bu tür görüşmeleri yapma fırsatımız olacak.

Bu tür görüşmelerle süreci bir defa sağlıklı yürütmenin gayreti içindeyiz. Onların beklentileri nedir, bizim beklentimiz nedir, bütün bunları görüşerek yapacaksınız.  Görüşmeden bu tür şeyleri yapmak mümkün değil. Bu bakımdan da diplomasi diyorsanız, bu insanlara şunu da söylemek lazım. İşte diplomasi budur. Bunu da birinci derecede Dışişleri, Dışişleri’nin temsilcileri, siyasiler yürütür. Şu anda yaptığımız budur. Şu anda arkadaşlarımız bunu kararlılıkla. sürdürmektedir.

‘Afganistan’daki tabloyu görmemiz lazım’

Merkel’le bizim biliyorsunuz sık sık görüşmelerimiz var, yol haritalarını gözden geçiriyoruz. Fakat tabii bazı şeylerde çok geç kaldıkları da ortada. Türkiye ile çalışma tespiti geç alınmış bir karar.  Herkes Afganistan’ı terk ederken biz Afganistan’ı terk etmedik. Biz Afganistan’da Kabil Havalimanı’nda kaldık, orada süreci de en ideal şekilde sürdürdük.

Afganistan’daki tabloyu, durumu görmemiz lazım. Afganistan’da şu anda ciddi bir yönetim boşluğu söz konusu. Önce burada yönetimin belli olması, yönetimin belirgin hale gelmesi, yönetimin belirgin hale gelmesinden sonra da biz o zaman kararı verecek, kurumlarımız o zaman kararlarını verecek.

‘Taliban’la gerektiğinde görüşme yaparız’

Örneğin şu anda THY, asker, sivil neyse İslamaabad’dan alıyor. Oraya askeri uçaklarımız taşıyor. Biz devletiz, devlet olarak olması gereken neyse onu yapıyoruz. Taliban’la gerektiğinde görüşme yaparız.

Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında teklifleri var, bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok. Orada her an her türlü ölüm vs. mümkün. Dünkü olayda 72 kişinin ölmesi…

Orada eğer bizim adımız geçerse, kalkıp da Türkiye Cumhuriyeti işletiyor, buna rağmen 72 kişi öldü, buna biz bulaşırsak bunu izah edemeyiz. Onun için bizim şu anda kararımız söz konusu değil. Biz şu anda askerimizi sivil vatandaşımızı önce İslamabad’a, oradan da ülkemize getiriyoruz.

Şu anda uçak seferlerinin başlaması vs. bunlarla ilgili acelemiz yok. Orada sükunet hâkim olduğu zaman gerekli kararı veririz. Afgan halkı bizim asırlarca kardeşimiz olmuş ve onların din, dil vs..  bizimle aynı dünyayı paylaşmış olan insanlardır. Biz onlarla zaten ayrı düşünemeyiz. İnşallah orası da selamete çıksın. Biz de adamlarımızı atalım.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli