Dersim’de İHD ve öldürülen Ayten Öztürk’ün ailesinden basın açıklaması

Dersim (Rûdaw) – İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi,  Dersim'de "Yeşil" kod adlı JİTEM elemanı Mahmut Yıldırım tarafından kaçırılıp işkence sonucu öldürülen Ayten Öztürk'ün ölümünün 32. Yıl dönümünde ailesi ile birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sanat Sokağında düzenlenen basın açıklamasında açıklama yapan İHD ve Ayten Öztürk’ün ailesi 32 yıldır olayın faillerinin bulunmadığını belirterek adaletin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

Basın açıklamasında ilk olarak söz alan Ayten Öztürk’ün babası Hıdır Öztürk, “Savcılık ve yetkililer yeterince JİTEM tarafından katledilen kızım Ayten Öztürk soruşturması üzerine gitmedi ve Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım mahkemece yakalama kararı olduğunu bildiği halde halen bu konuda adım atmadı. Devletten istediğim şudur; ya gelin bu eli tutun failleri yakalayın ve adaletin önüne çıkarın ya da bu dünyada da diğer dünyada da iki elim yakamda olacaktır” dedi.

Acılı baba Öztürk, açıklamasının ardından kızı için gulbeng de okudu.

Öztürk’ün ardından söz alan İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz ise, “Tüm yasal yolları tüketen ama sonuç alamayan aile, 2013 yılında Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. 21 Nisan 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 17. Maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkı kapsamında, etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Kararın bir örneğini ihlal sonuçlarının ortadan kaldırılması için Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Ancak sonuç yine değişmedi; dava zamanaşımından düşürülerek cezasızlıkla sonuçlandı. Hiç şüphe yok ki, Ayten Öztürk’ün işkence ile öldürülmesi ve bedeninin kaybedilmesi uluslarası hukuka göre insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve zamanaşımına tabi değildir. 1009. haftamızda siyasi ve adli makamları bir kez daha Ayten Öztürk dosyasında uluslarası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeye ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için etkili bir giderim yolu sunmaya çağırıyoruz ”diye konuştu.

Ayten Öztürk’ün annesi Dilif Öztürk, “Ben ne söyleyeyim, benim kızımı kaybedenlerden hesap sorulsun ve adalet istiyorum. Kızımın günahını onlardan sorsun, 30 yıldır üstümde duramıyorum kötüyüm” ifadesini kullandı.