Ankara yalanladı: Rahip için ABD ile takas yapılmadı

Haber Merkezi – Washington Post gazetesi, Türkiye ile ABD arasındaki Rahip Andrew Brunson krizinin perde arkasında 'takas anlaşması'nın yattığını iddia etti. Ancak Türk yetkili bunu kessin bir dille red etti.

 

Gazete, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında 11-12 Temmuz tarihleri arasında Brüksel'deki NATO zirvesinde 'takas' anlaşması yapıldığını yazdı.

 

Haberde, Brunson'ın serbest kalması karşılığında ABD Başkanı Trump da İsrail'de tutuklu bulunan Türkiye vatandaşı Ebru Özkan'ın Türkiye'ye dönmesi için aracı olduğu belirtildi.

 

Haaretz de iddiaları destekledi

 

İsrail gazetesi Haaretz de iddiaları destekleyen haberinde, Ebru Özkan'ın ABD Başkanı Trump'ın İsrail Başbakanı Netanyahu'yu 14 Temmuz'da aradıktan bir gün sonra serbest bırakıldığını yazdı.

 

Gazete, Washington Post'un ortaya attığı iddiayı İsrailli yetkililere doğrulattıklarını ve yetkililerin Trump'ın Netanyahu'ya Özkan'ın bırakılması için baskı yaptığını söylediklerini belirtti.

 

Türk yetkili iddiayı redetti

 

Anadolu Ajansı da bir Türk yetkilinin, "İsrail'de düzmece terör suçlamalarıyla gözaltına alınan Ebru Özkan'ın salıverilmesi karşılığında Andrew Brunson'ın serbest bırakılmasına yönelik Türkiye ile ABD arasında anlaşma yapıldığına yönelik haberler tamamen asılsızdır" dediğini belirtti.

 

Ne olmuştu?

 

Türkiye vatandaşı Ebru Özkan "Hamas'a para ve kıymetli eşya vermek" suçlamasıyla 11 Haziran’da Kudüs’te tutuklanmış, 15 Temmuz'da serbest bırakılmıştış.

 

Bundan 10 gün sonra yani 25 Temmuz'da, 2 yıldır İzmir'de cezaevinde tutulan Rahip Brunson'ın cezası ev hapsine çevrildi.

 

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu kararın 'yeterli olmadığı' yönünde açıklamalar yaptı.

 

Ardından ABD Başkanı Trump daha sert bir dille, “ABD, Rahip Andrew Brunson’un gözaltında olmasından dolayı Türkiye’ye yaptırım uygulayacak” dedi.

 

Türkiye de bu açıklamalara aynı sertlikte karşılık verdi. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğu, “Kimse Türkiye’ye dayatmada bulunamaz. Hiç kimsenin tehditine müsamaha edemeyiz” açıklamasında bulundu.