Babacan ve Davutoğlu’dan Kadri Yıldırım için taziye mesajı

Haber Merkezi - DEVA Partisi lideri Ali Babacan ile Gelecek Partisi lideri Ahmet Davuoğlu, Prof. Dr. Kadri Yıldırım'ın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı. Babacan mesajında, Yıldırım’ın Kürtçe’nin yaşamasına değerli bir katkı sağladığını vurguladı.

Kürt aydın ve HDP eski milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım, 23 Mart'ta beyin kanaması geçirdi. Diyarbakır'daki özel bir hastanede tedavi gören Yıldırım, dün akşam saatlerinde vefat etti.

Kadri Yıldırım, bugün öğlen namazının ardından Diyarbakır Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Yıldırım'ın vefatının ardından, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da taziye mesajı yayınladı.

Babacan sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Mardin Artuklu Üniversitesi’nde ’Yaşayan Diller Enstitüsü’nün kurulmasına öncülük ederek, bu toprakların kadim dillerinden Kürtçe’nin yaşamasına değerli bir katkı sunan Prof. Dr. Kadri Yıldırım’a Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Xwedê rehma xwe lê bike.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İslami İlimler hocası, Kürtçe’nin emektarı, eski milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın vefatını üzüntüyle öğrendim.  Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Mekanı cennet, ruhu şad olsun” dedi.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım kimdir

Kürtler tarafından "Mamosta" (Öğretmen) olarak tanınan Prof. Dr. Mamoste Kadri Yıldırım 5 Şubat 1959'da Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğdu.

Mardin’de 6 yıl medrese eğitimi aldıktan sonra Siirt Eğitim Yüksekokulu'ndaki ön lisan eğitimi tamamladı ve daha sonra Harran Ünivesitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi.

13 yıl öğretmenlik yapan Kadri Yıldırım Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği, Mardin Artuklu Üniversitesi rektör yardımcılığı, bu üniversiteye bağlı Yaşayan Diller Enstitüsü müdürlüğü, bu enstitüye bağlı Kürt Dili ve Kültürü ana bilim dalı koordinatörlüğü, aynı üniversitenin İlahiyat Bilimler Fakültesi kurucu Dekanlığı görevlerinde bulundu.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde 2004'te Yardımcı Doçent, 2010 yılında ise Profesör oldu.

Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri'nde HDP Siirt milletvekili adayı olan ve seçilen Yıldırım, Kasım 2015 Milletvekili Seçimi'nde yeniden HDP'den Siirt milletvekili seçilmişti.

Kürtçe, Arapça, Farça dil, edebiyat ve coğrafyası üzerine 14 kitabı ve birçok akademik tebliğ makaleleri bulunmaktadır.

Kürt tarihçi, yazar ve siyasetçi Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın yapmış olduğu değerli araştırma ve analizleri Rûdaw Türkçe’de yayınlanıyordu.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın ‘Ehmedê Xanî (1650-1707) perspektifinden Kürt Realitesi ve Anadille Eğitim Projesi’ adındaki son yazısı 21 Şubat’ta sayfamızda yayınlanmıştı.

20 Mart 2021’de ise Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Rûdaw TV’nin canlı yayınında Newroz Bayramı’nın tarihi hakkında bilgilerini izleyiciyle paylaşmıştı.