Mardin'de Hristiyanlar Noel’i kutladı

Mardin (Rûdaw) – Mardin'de bulunan Tarihi Protestan Kilisesi'nde Süryani Hristiyan cemaati Noel ayini düzenleyerek, kutlamalara başladı.

Mardin’deki Protestan Kilisesi’nde Noel, Kürtçe ve Türkçe ilahilerle kutlandı. Ayin Diyarbakırlı Kürt papaz Ender Peker tarafından yönetildi.

Noel için süslenen çam ağacı süslendi ve İsa Mesih’in doğumunu kutlandı.

Ender Peker, herkesin kendi dilinde İsa Mesih’in doğumunu kutladığını belirterek şunları söyledi:

“Her yıl aralık ayının 25’inde İsa Mesih’in doğumunu kutluyoruz. Hristiyanlıkta tek bir dil yoktur. Herkes kendi diliyle Tanrı’ya dua ediyor. Kürt olan Kürtçe, Türk olan Türkçe, Arap olan Arapça dua eder. İlla tek bir dil olması gerekmez. İlahi okumak ya da dua etmek için sadece bir dile bağlı olmak zorunda değiliz. Bizler Kürt de Türk de Süryani de olabiliriz. Kürtçe ya da Türkçe dua ederiz, bu fark etmez. Çünkü Hz. İsa, ‘Hepiniz kendi dilinizle Tanrı’nın karşısına çıkarsınız’ diyor. Her dilde O’na şükür sunabilirsiniz” dedi.

Noel etkinliğine Hristiyanların yanı sıra farklı etnik köken ve inançlardan birçok kişi katıldı ve Hristiyan komşularının bayramına ortak oldu.

Kürt bir Hristiyan olan Şimon Dal, insanların birbirine sevgi göstermesini istediklerini vurguladı.

Dal, “Ben Batman’ın Gercüş ilçesindenim. Adım Şükrü’ydü, ancak vaftiz olduktan sonra adımı Şimon olarak değiştirdim. Bugün bizim bayramımız, İsa Mesih’in doğum günü. Biz insanlar olarak birbirimize iyi davranmak, barış içinde yaşamak ve kötülük yapmamak istiyoruz. Herkes birbirine sevgi göstermeli” diye konuştu.

Abraham Yiğit ise Kürt bir Hristiyan ve Cizreli. Yiğit, sevginin önemine dikkat çekerek şunları ifade etti:

“Ben Cizra Botanlıyım. Daha önce adım İbrahim’di. Ancak İbrahim öldü; şimdi adım Abraham. Bu yılın güzelliklerle geçmesini temenni ediyorum. İsa Mesih’e dönüşüm bu nedenledir. İsa Mesih, ‘Sevgi esastır’ diyor. Birbirinizi sevin. Sevginin ötesinde bir şey yapmayın. Savaş olmasın, kötülük olmasın, yalan ve riyadan uzak durulsun” ifadelerini kullandı.

Mardinli Lidya Ok ise “Noel’den önce ağacımızı süslüyoruz, tıpkı burada olduğu gibi. Çocuklarımızla birlikte kutlama hazırlıkları yapıyoruz, yemekler yapıyoruz, çörek hazırlıyoruz, yemek yapıyoruz. Ben Mardinli bir Kürdüm ve Mardin yemeklerini yapıyorum. Burada kiliseye gelip ilahiler söylüyoruz. Daha sonra misafirliklere giderek kutlamalar yapıyoruz” dedi.

Mardin’de Katolik, Ortodoks ve Protestan Hristiyanların nüfusunun şu anda yaklaşık 4 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Onlar, bu kadim şehrin en eski renk ve inançlarından biri olarak yüzyıllardır kendi gelenek ve inançlarına göre yaşamaya devam ediyor.