Haber Merkezi – 1994'te 21 yaşında üniversite öğrencisiyken hiçbir somut delil bulunmamasına rağmen tutuklanan şair İlhan Sami Çomak hakkında tahliye kararı verildi.
30 yılı aşkın süredir cezaevinde olan Çomak'ın tahliyesi 21 Ağustos 2024'te Cezaevi İdari Gözlem Kurulu'nca engellenmişti.
Çomak'la ilgili İdare ve Gözlem Kurulu'nun gerekçeli karaında Çomak'ın 'iyi halli' olmadığını ileri sürmüş ve 'suça yönelik farkındalığının oluşmadığını' belirtilmişti.
Bugün İlhan Sami Çomak’ın tahliye kararı onaylandı.
Rûdaw muhabiri Ömer Sönmez, Çomak’ın serbest bırakılacağını kaydetti. Çomak bu akşam saatlerinde saat 19:30'da cezaevinden çıktı.
Cezaevi önünde Rûdaw’a kısa bir konuşma yapan Çomak, “Doğrusu güneşli bir havada tahliye edilmek isterdim. Sevdiklerimin gözlerindeki parıltıyı görmek için. Üretilmiş karanlıktan gerçek karanlığa ulaştım. İçimde bir burukluk söz konusu geride birçok sevdiğim arkadaşımı bıraktım. Büyük haksızlıklar yaşıyor pek çok insan. Özellikle İdari ve Gözlem Kurulu (İGK) bu kararların başrolü. Cezası ertelenenler olabiliyor” ifadelerini kullandı.
#VİDEO- 30 yıl 3 ay 6 gündür tutuklu olan şair İlhan Sami Çomak cezaevinden çıktı
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) November 26, 2024
Foto: Ömer Sönmez-Rûdaw#İlhanSamiÇomak pic.twitter.com/OUkdKmjZ8q
30 yıl 3 ay 6 gündür tutuklu olan şair İlhan Sami Çomak cezaevinden çıktı
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) November 26, 2024
Foto: Ömer Sönmez-Rûdaw pic.twitter.com/wWzGgp3E1D
#VİDEO- 30 yıldan fazla süredir tutuklu olan şair İlhan Sami Çomak cezaevinden çıktı
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) November 26, 2024
Serbest kalan Çomak'ın ilk görüntüleri
📹Ömer Sönmez-Rûdaw pic.twitter.com/7QPMiO1mrR
30 yıl sonra cezaevinden çıkan şair İlhan Sami Çomak, Rûdaw'a konuştu:
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) November 26, 2024
❝Geride pek çok sevdiğim insanı bıraktım❞
📹Ömer Sönmez-Rûdaw pic.twitter.com/H7W6MxBAEP
İlhan Sami Çomak kimdir?
1994'te 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken gözaltına alındı. "PKK adına orman yakma" ve "bölücü faaliyette bulunma" suçlamalarıyla tutuklandı.
Gözaltında ve daha sonra da tutukluluk sürecinde işkenceler gördü. Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde yargılandı. Davası altı yıl sürdü. Orman yakmak suçlaması düşerken PKK'ye üye olmak, molotoflu saldırılar düzenlemek, Diyarbakır Lice'de silahlı çatışmaya girmek, karakola saldırı gibi eylemlerden idama mahkûm oldu. Ancak idam cezasının kalkması sebebiyle cezası müebbet hapse çevrildi.
Yargıtay 2000'de Çomak'ın cezasını onadı. Çomak 2001'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu ve DGM'de askeri hâkim tarafından yargılandığını, hâkimin tarafsız olmadığını, bu nedenle de adil yargılanmadığını belirtti.
AİHM, 2006'da Çomak'ın adil yargılanmadığına hükmetti ve Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkûm ederek Çomak'ın yeniden yargılanmasına karar verdi.
AİHM kararı sekiz yıl gecikmeli uygulandı. Sekiz yıl aradan sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ocak 2014'te yeniden yargılanma talebini haklı buldu. Çomak 11 Mart 2014'te tekrar mahkemeye çıktı. Devam eden süreçte tutuksuz yargılanma talebi reddedildi. Çomak yeniden müebbet hapse mahkûm oldu. Yargıtay somut hiçbir delil bulunamamasına rağmen cezayı bir kez daha onandı.
30 yıldır hapishanede olan Çomak'ın "Günaydın Yeryüzü", "Geldim Sana", "Açık Deniz", "Karınca Yuvasını Dağıtmamak", "Hayattayız Nihayet" ve "Hayat Seni Çok Seviyorum" adlı kitapları yayımlandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın