Ankara'da 'Temiz Enerji Teknolojileri Ulusal Çalıştayı' düzenlendi
Ankara (Rûdaw) – Temiz enerji üretimi ile doğayı korumayı amaçlayan bir Temiz Enerji Teknolojileri Ulusal Çalıştayı, TENMAK ile Sanayi Bölgesi Ostim (OSB) ve Enerji Mühendisliği Merkezleri'nin ortak projesi kapsamında Ankara'da düzenlendi.
Türkiye'de temiz enerji kullanımı ve temini konusunda hükümetin ve özel sektörün çabaları sürüyor. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı TENMAK, temiz enerji teknolojilerinin geliştirilmesi için üniversiteler ve birçok kurum ve kuruluşla ortak çalışma yürütüyor.
Türkiye'de son yıllarda temiz enerjiye olan talep giderek artıyor. Bu talep karşısında da temiz enerjinin üretim hacmi de artıyor. Su ve barajlardan sağlanan ve üretilen enerjinin miktarı sabit. Öte yandan temiz enerji olarak üretilen enerjinin yüzde 45'i Türkiye’deki enerji talebini karşılıyor.
Uzmanlar, yenilenebilir ve temiz enerjiye yönelim olduğunu söyledi.
Rûdaw’a konuşan TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı, “Türkiye’de son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına ciddi bir yöneliş oldu, bu da kapasitemiz anlamında ciddi bir yükseliş oldu. Şu anda Türkiye’nin kurulu rüzgar gücü ve güneşten elde edilen enerji gücü yüksek ve bu oran giderek artıyor. Türkiye’de eskiden beri doğal olarak hidrolik santrallerinin oranı da yüksekti. Bu yüzden biz toplamda baktığımız zaman yüzde 45 enerji kaynağı üreten bir ülkeyiz” dedi.
Türkiye'de rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinin yanı sıra nükleer enerji santrali de bulunuyor. Çalıştayda nükleer enerjinin avantajları ve tehlikeli yanları ele alındı.
Türkiye’de nükleer konusunda da farklı görüşler var, bazı kesimler nükleer enerjiye insan sağlığı ve doğaya verdiği zarardan dolayı karşı çıkarken diğerleri ise birçok ülke tarafından kullanılan enerji üretim metotlarının Türkiye’de de kullanılması gerektiğini savunuyor.
ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Meryem Tufanoğlu, “Biz istesek de istemesek de 80 90 yıl öncesine kadar bir nükleer enerji hayatımıza girmiş ikinci dünya savaşında da bunun acı bir örneğini yaşadık. Dolayısıyla biz kabul etsek de etmesek de dünya bunu kullanırken sizin geride kalmanız sadece sizin güçsüz hale getirir. Bu nedenle dünya neyi takip ediyorsa biz de ülke olarak her türlü enerjiyi ve yeniliği takip edeceğiz” diye konuştu.
VİDEO - TENMAK ile Sanayi Bölgesi Ostim ve Enerji Mühendisliği Merkezleri'nin ortak projesi kapsamında Ankara'da Temiz Enerji Teknolojileri Ulusal Çalıştayı düzenlendi
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) November 26, 2023
Haber: Şevket Herki
Kamera: Esat Aydın pic.twitter.com/ipJsYGlXXK