Ankara katliamının firari sanığı IŞİD lideri Mustafa Dokumacı’nın eşi teslim oldu

Haber Merkezi - Ankara gar katliamının firari sanığı ve IŞİD’in Adıyamanlı Dokumacılar grubunun lideri Mustafa Dokumacı’nın eşi Ulkar Mammadova’nın Türkiye’ye teslim olduğu ortaya çıktı.

Azeri kökenli Mammadova, 9 Ekim tarihinde Suriye’den sınırı geçerek güvenlik güçlerine teslim oldu.

Emniyetin "canlı bomba" listesinde yer alan Mammadova, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı oldu ve 60 örgüt üyesini teşhis etti.

Deutsche Welle Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre Mammadova, ifade tutanağında, Mustafa Dokumacı’yla 2014 yılında Suriye’ye gitmek için sınırı geçerken askerler kendilerini gördüğünü söyledi. Mammadova, "hatta askerlerin kendilerinin çantalarını bile taşıdığını" iddia etti. Bir ay sonra yeniden Türkiye’ye dönerken sınırda jandarma tarafından yakalandıklarını öne süren Mammadova, para cezası kesilmesinin ardından serbest bırakıldıklarını iddia etti.

Mammadova, Adıyaman’a döndükten sonra eşinin burada bir çay ocağına gidip geldiğini anlattı. Bu çay ocağı, IŞİD üyelerinin Adıyaman’da örgüt merkezi olarak kullandığı İslam Çay Ocağı’ydı. Mammadova, eşinin 2020 yılında bombalı drone saldırısında öldüğünü iddia etti.

IŞİD’in Türkiye yapılanmasındaki en kilit isimlerinden olan Mustafa Dokumacı, Adıyaman’da kendisine bağlı "Dokumacılar Grubu"nu kurdu. Kentte işlettikleri İslam Çay Ocağı’nı örgüt üyelerinin buluşma merkezi olarak kullanan Dokumacı, bu yolla birçok kişiyi IŞİD saflarına kattı ve Suriye iç savaşına götürdü. Bunlardan Yunus Emre Alagöz Ankara Tren Garı, kardeşi Şeyh Abdurrahman Alagöz ise Suruç katliamını gerçekleştirdi.

Gar davasının firari sanığı olan Mustafa Dokumacı’nın eşi Ulkar Mammadova ise İçişleri Bakanlığı’nın terör arananlar listesinde mavi kategoride yer alıyordu. Bakanlığın canlı bomba eyleminde kullanılabilecek kişiler listesinde yer alan Mammadova, kırmızı bültenle İnterpol tarafından aranıyordu.