MSB Yunanistan basınında yer alan iddiaya cevap verdi

Haber Merkezi – Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Yunanistan basınında yer alan “F-35 programına tekrar dahil edilme karşılığında S-400'lerin İncirlik'te ABD kontrolünde bulundurulacağına” ilişkin iddia hakkında açıklamada bulundu.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk iddia ile ilgili, “Şuan için S-400 ve F-35 konusunda her iki ülkenin de tutumunda bir değişiklik bulunmamaktadır” dedi.

Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında savunma başlıklarına dair değerlendirmeler yaptı.

Aktürk, Pençe-Kilit Operasyonunda, 22 Eylül'de bölücü terör örgütü mensupları tarafından yapılan sızma girişimi esnasında şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Maşallah Abakay'a da Allah'tan rahmet diledi.

Aktürk, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in, 20 Eylül'de Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üye ülke büyükelçilerini kabul ettiğini, 23 Eylül'de ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren Libya Savunma Bakanı Vekilini ağırladığını, aynı gün Suudi Arabistan Milli Günü dolayısıyla Ankara'da düzenlenen resepsiyona katıldığını söyledi.

Bakan Güler Hakkari’ye gitti

Bakan Güler'in, 24 Eylül'de beraberinde komuta kademesiyle Azerbaycan'da düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'na (ADEX 2024) katıldığını, Azerbaycan Savunma ve Savunma Sanayii Bakanları ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdiğini hatırlatan Aktürk, Bakan Güler'in, 25 Eylül'de 23'üncü Piyade Tümen Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulunduğunu, sınır ötesinde görev yapan birlik komutanlarıyla video telekonferans toplantısı gerçekleştirdiğini belirterek, bugün de Hakkari ziyaretlerinin gerçekleştiği bilgisini verdi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları bilgilendirme toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir Yunanistan gazetesinin "F-35 programına tekrar dahil edilme karşılığında S-400'lerin İncirlik'te ABD kontrolünde bulundurulacağına" ilişkin iddiaları yanıtlayan kaynaklar, "Bu konuda üçüncü ülkeler tarafından yapılan algı oluşturma amaçlı haberlere itibar etmemek, ihtiyatlı yaklaşmak gerekir. Şu an için S-400 ve F-35 konusunda her iki ülkenin de tutumunda bir değişiklik bulunmamaktadır. Biz müttefiklerin birbirlerine kısıtlama veya yaptırım uygulamasının doğru olmadığını, müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu her zaman ifade ediyoruz. Beklentimiz müttefiklerimizin ittifakın ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun karar alarak örtülü-örtüsüz tüm kısıtlamaların kaldırılmasıdır" ifadelerini kullandı.