Avukat Hişyar Özalp: Emsal kararlar var, Kürdistan bayrağı açmak suç değil

26-09-2022
Rûdaw
Etiketler Hişyar Özalp Amedspor Kürdistan Bayrağı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Dün Amedspor-Bursaspor maçında bir grup stadyumda Kürdistan bayrağı açtı. Bunun üzerine söz konusu kişiler gözaltına alındı.

Halen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutulan söz konusu  kişilerin avukatı Hişyar Özalp, Rûdaw canlı yayınına katılarak gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Avukat Hişyar Özalp, “Şu ana kadar 5 kişi gözaltında fakat aldığınız bilgilere göre 7 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış durumda. Şu ana kadar kimsenin ifadesi alınmamış. Halen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde bulunuyorlar. Bugün müvekillerimizi görmeye gittik. Kendilerine bir takım sorular soruluyor. Fakat bu resmi ifadeleri değil. Gözaltına alınanlardan üçü telefonla polis karakoluna çağırılmış, ikisi de evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınmış. Şu ana kadar dayak ve işkence uygulandığına dair bir şey söyleyemeyiz ancak biliyorsunuz, gözaltında kötü muamele bir dereceye kadar var Kürdistan'da; ancak durumları çok çok kötü değil” dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK Bakur) Sözcüsü Avukat Hişyar Özalp gözaltına alınanların resmen suçlandıkları bir kanun maddesinin henüz söz konusu olmadığını ancak edindikleri bilgilere göre tribünlerde atılan “Biji Kürdistan” sloganından dolayı “Propaganda” suçlamasının yöneltilmek istendiğini söyledi:

“Bu yüzden kimseyi tutuklayamazlar”

“Fakat biliyoruz ki polisi asıl rahatsız eden şey stadyumda Kürdistan bayraklarının açılması değil. Biliyorsunuz bu kişiler İran'da katledilen Kürt kadın Jina Emini'nin fotoğraflarının bulunduğu tişörtler de giymişlerdi. Kürdistan bayrağı taşıyorlardı. Kürdistan bayrağı açmak Türkiye'de kanunen suç değil. Evet tartışılan bir konu, fakat suç değil. Bu yüzden kimseyi tutuklayamazlar. Kürdistan bayrağı ile ilgili suçlamalar şu ana kadar çeşitli mahkemelerden geri döndü. Kürdistan bayrağı açmak suç sayılmadı.”

Avukat Özalp, buna rağmen gözaltına alınan kişilerin bu konuda suçlanıp suçlanamayacağı hakkında ise şöyle devam etti:

“Bu konuda herhangi bir sıkıntı doğacağını sanmıyorum. Çünkü siz de biliyorsunuz ki emsal kararlar var. Kürdistan bayrağı açmanın suç olmadığına dair daha önce birçok kişi gözaltına alındı, ifade verdiler fakat sonra emsal kararlar çıktı. Kürdistan bayrağı açmak suç değil. Kürdistan bayrağı nedeniyle suçlama yöneltileceğini sanmıyorum; fakat sloganları gerekçe yapabilirler. Teknik açıdan bir cezaya yer olmadığını görüyoruz. Fakat sosyal medyada büyük bir saldırı varmış gibi yansıtıldı. Belki bu nedenle mahkemeler etki altına girerek sürpriz bir karar verebilir.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli