Erzincan’da siyanür sızıntısı yaşanan altın madeni yeniden faaliyete geçti

Haber Merkezi - Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan ve yaşanan siyanür sızıntısı nedeniyle faaliyeti durdurulan altın madeni, üç ay sonra yeniden açıldı.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin işlettiği madende geçen haziran ayında siyanür sızıntısı yaşanmış; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, firmaya 16,4 milyon lira para cezası kesmiş ve madenin faaliyetini durdurmuştu. Ancak söz konusu maden ocağı, yeniden faaliyete geçti.

ANKA’nın haberine göre sızıntının ardından bölgede yapılan incelemede bilirkişi olarak görev alan inşaat mühendisinin İliç Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 1 Eylül’de sunduğu raporda, 60 bin metreküp/saat kapasiteli olan borunun patlaması sonucunda solüsyonun 3,5 saat boyunca membranlı saha içine aktığı, solüsyonun bir kısmının membransız saha dışına taştığı, solüsyona maruz kalan alandaki hafriyatın iş makinalarıyla membranlı alana taşındığı belirtildi. Bu hesaba göre, patlayan borudan 120 metreküp, yani 340 ton siyanürlü solüsyon aktı.

ANKA’ya konuşan avukat Sedat Cezayirlioğlu söz konusu madenin kapatılması için çağrıda bulunarak şöyle dedi:

“210 metreküp, 340 ton siyanürün (siyanürlü suyun) Sabırlı Deresi’ne aktığı bilimsel raporlar ile kesinleşti. O dere de Fırat Barajı’na karışıyor. Yani 21 Haziran gecesi 210 metreküp, 340 ton ölümcül kimyasal siyanürlü su Fırat Nehri’ne karıştı. Keban, Atatürk, Karakaya, Sarıkamış barajlarına siyanür aktı. GAP’a siyanür aktı, Harran Ovası siyanür ile sulandı. Bu, Türkiye’nin ölüm projesi. Lütfen bunu durdurun, yalvarıyorum”