İstanbullular olası bir depremden endişeli: Mezarlarımızın üzerinde uyuyoruz

26-08-2023
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İstanbul Deprem Marmara Denizi AFAD Zeytinburnu
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) -  İstanbul’da özellikle yapıların pek sağlam olmadığı Küçükçekmece, Kanarya, Şirinevler, Bağcılar, Zeytinburnu gibi ilçelerde yaşayanlar, olası bir deprem durumunda evlerinin yıkılacağından korkuyor.

Maraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde meydana gelen yıkımın ardından beklenen olası Marmara depremi nedeniyle bütün gözler İstanbul'a çevrildi.

Deprem öncesi megakentteki yapı stoku tedirgin eden boyutta. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) çıkardığı risk haritasına göre İstanbul genelinde 7,5 büyüklüğünde bir deprem olması halinde 91 bin 81 bina ağır veya çok ağır; 167 bin 116 bina ise orta hasar görecek.

En riskli ilçeler

AFAD’ın açıkladığı olası bir depremde en riskli ilçeler arasında Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler bulunuyor.

Rûdaw ekibi, Zeytinburnu ilçesinde vatandaşlara mikrofon uzattı. İlçe sakinleri, özellikle Maraş merkezli 6 Şubat depremlerin ardından devletin ve belediyenin binalarında test yapıp gerekli önlemleri almasını bekliyor.

Kira fiyatları el yakıyor

Zeytinburnu'ndaki binaların çoğu 30 yıllık ve sağlam değil. Bu nedenle ilçe sakinleri yeni yapılara yerleşmek istiyor ancak ilçede en düşük kira 15-20 bin liradan başlıyor.

Aslen Mardin Nusaybinli olan İlyas Acar, 10 yıldır Zeytinburnu ilçesi Çırpıcı semtinde bir apartman dairesi sahibi. Zeytinburnu Belediyesi geçtiğimiz günlerde Acar'a ait binada betonun sağlamlığını test etmek amacıyla karot testi yapmış ve bunun sonucunda binanın sağlam olmadığına karar verilmiş.

Apartmanın 3 ay içerisinde boşaltılması isteniyor. Ancak apartman sakinleri nereye gideceklerini bilmiyor. Zira ne belediye ne de devletin bu konuda kendilerine yardımcı olmadığını belirtiyorlar.

İlyas Acar, “Deprem bugün ya da yarın olabilir. 3 aya kadar buradan çıkmamız lazım ama nereye gideceğiz? Ev kirası için 20 bin lira istiyorlar. Devlet bize kira konusunda yardımcı olmalı" diyerek yardım beklentilerini dile getirdi.

Aynı sorun ilçede kiracı olarak kalanları da etkiliyor. Hele yabancılar ve göçmenler, ev bulma konusunda diğerlerinden daha çok mağdur olduklarını belirtiyor.

Kendisi Suriyeli bir mülteci olan ve kirada oturan Alaadin Al-Hasan, "Şimdi evlere 15-20 bin lira kira istiyorlar. Ev yok. Zaten kimse bize ev vermiyor" diye konuştu.

İlçede evler sağlam değil

Zeytinburnu’ndaki evlerin çoğunun deniz kumundan yapıldığı yapılan testlerde ortaya çıktı.

Esnaf Ali Acar, olası bir sarsıntıda Zeytinburnu'nun yarısının zarar göreceğine dikkat çekerek, "Biz ne yapacağız? Mesela bizim binamızın kolonu kötü. Söylüyoruz ama kimse çıkmıyor. Çünkü kiralar pahalı. Devlet yardım etmeli ve buradakileri tahliye etmeli" diye belirtti.

Esnaf Murat Kaya da, "Herkes gibi biz de depremden korkuyoruz ama hiçbir hazırlığımız yok" dedi.

AFAD’ın raporuna göre, olası bir depremde Zeytinburnu'nda en az 5 bin 334 bina yıkılacak.

Emlakçı Muhammed Efendioğlu, 6 Şubat'ta yaşanan depremin ardından Zeytinburnu Belediyesi'nin evlerde incelemelere başladığını ve sağlam olmayan evlerin yıkılmasına karar verdiğini söyledi.

Efendioğlu, “O zaman da herkes nerede kalacağının derdine düştü. Herkes kiralık ev aradığı için kiralar yükseliyor ve ev bulunmuyor. 5-10 bin lira olan evlerin kirası 15-20 bin liraya yükseldi” diye konuştu.

4.5 milyon insan evsiz kalabilir

Resmi olarak 16 milyon nüfusu bulunan İstanbul’da gayri resmi sayılara göre 20 milyonun üzerinde insan yaşıyor. Ayrıca kentte sadece 5 bin 578 park ve deprem toplanma alanı bulunuyor ve bunların sadece yüzde 57'sinin kanalizasyon, su ve elektrik altyapısı var.

Zeytinburnu sakini Metin İşler de tüm alanların ve parkların betonlandığını belirterek, “Parklara gidemiyoruz. Deprem olursa büyük bir felaket yaşanır. Gideceğimiz hiçbir yer kalmayacak. Burası bizim mezarımız olacak. Artık mezarlarımızın üzerinde uyuyoruz" diyerek endişelerini dile getirdi.

Uzmanlara göre olası bir deprem megakentte 100 bin can kaybına yol açabilir. Şehir yetkililerine göre, İstanbul nüfusunun dörtte birinden fazlasına yani 4,5 milyon insan da evsiz kalabilir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Amedspor'un yeni teknik direktörü Servet Çetin oldu

Amedspor'un yeni teknik direktörü Servet Çetin oldu

Ersun Yanal ile yollarını ayıran Amedspor, teknik direktörlüğe Servet Çetin'i getirdi. Diyarbakır temsilcisi, 43 yaşındaki teknik direktör ile sezon sonuna kadar sözleşme imzaladı.