Eşbaşkanlık sisteminin iptali istendi

Diyarbakır (Rûdaw)–Kongreyle adını değiştiren Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) belediye başkanlığı kazandığı bir çok il ve ilçede valilik ve kaymakamlıklar, mahkemelere başvurarak eş başkanlık sisteminin iptalini istedi.

Türkiye’de ilk defa BDP’li belediyelerin uyguladığı eş başkanlık sistemine karşı yargıya başvurular başladı.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, BDP’nin belediye başkanlığını kazandığı bir çok il ve ilçede valilik ve kaymakamlıklar Bölge İdare Mahkemeleri’ne başvurarak eş başkanlık sisteminin iptalini talep etti.

Dava dilekçelerinde eş başkanlık sisteminin yürütülmesi için BDP’li belediye meclislerinin hazırladığı “Belediye Eş Başkanları Çalışma Yönetmeliği”nin kanuna aykırı olduğu belirtildi.

Ayrıca, Belediye Kanunu’nda ve ilgili yönetmeliklerde “eşbaşkanlık” adlı bir sistemin ve kadronun bulunmadığı, eşbaşkanların görevlerini usulsüz bir şekilde üstlendiği, yapacakları idari işlemlerin hukuken geçersiz olduğu, bu durumun kamu yararına olmadığı ifadelerine yer verdi.

Dilekçelerde “idarenin bütünlüğü ilkesine” vurgu yapılarak, ilgili yönetmeliğin iptal edilmemesi halinde telafisi imkansız zarar ve hataların ortaya çıkabileceği ileri sürüldü.

Davayı açan valilik ve kaymakamlıklar, Bölge İdare Mahkemeleri’nden “Belediye Eş Başkanları Çalışma Yönetmeliği”nin, Anayasa’nın 124 ve 127’nci maddelerine aykırı olduğunu belirtti.

Bölge İdare Mahkemesi ilgili yönetmeliğin bu kanunlara aykırı olduğuna karar vermesi durumunda davanın Anayasa Mahkemesi’ne gitmesi gerekiyor. Çünkü, Türkiye yasalarına göre, Anayasa Mahkemesi dışında hiçbir mahkemenin yönetmelik ve tüzüklerin anayasaya aykırılığını denetleme yetkisi bulunmuyor.

Bölge İdare Mahkemeleri valiliklerin talebi doğrultusunda eşbaşkanlık sistemini iptal ederse, eşbaşkanlık kararını alan belediye meclis üyeleri ile eşbaşkanlar hakkında “kanun ve nizama aykırı” davranmak iddiasıyla dava açılacak. Meclis üyeleri ve eş başkanlar 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanabilecek.

BDP, 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde 102 belediye kazanmıştı. Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri de BDP’nin kazandığı belediyeler arasında.

Parti, milletvekilleri Halkların Demokratik Partisi’ne geçtikten sonra, adını kongreyle Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) olarak değiştirmişti.