Van'da Kürtçe uyarı yazısına saldırı: Belediye açıklama yaptı

11 saat önce
Rûdaw
Etiketler Van Belediyesi Van Büyükşehir Belediyesi Pêşî Peya
A+ A-

Haber Merkezi – Van'da kimliği belirsiz kişiler, yoldaki Kürtçe yazan “Pêşî Peya (Önce Yaya)" uyarı yazısını kapatarak, üzerine “Türkiye Türk’tür Türk kalacak” yazdı. Belediyeden yapılan açıklamada "Çok dilli faaliyetlerimizi engelleyemeyecektir" denildi.

Van Büyükşehir Belediyesi’nin yaya trafiğinin yoğun olduğu caddelere yazdığı “Pêşî Peya (Önce Yaya)" uyarı yazısı, bir grup tarafından silindi.

Kimliği belirsiz kişiler, yazının üzerini sprey boya ile kapatarak, üzerine “Türkiye Türk'tür Türk kalacak” yazısı yazdı.

Van Büyükşehir Belediyesi ‘ırkçı yazıyla’ ilgili açıklama yaptı. Yasal süreç başlatılacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin çeşitli noktalarındaki yollara yazılan “pêşî peya” Kürtçe trafik uyarı yazıları hedef alınarak, üzerine “Türkiye Türktür, Türk Kalacak” yazıları yazıldı. Saldırıya yönelik açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi, bu tarz yönelimlerin çok dilli belediyecilik faaliyetlerini engelleyemeyeceği vurgulandı.

Van Büyükşehir Belediyesi çok dilli belediyecilik faaliyetleri kapsamında geçtiğimiz hafta şehir içi yollardaki trafik uyarı yazı ve levhalarına Kürtçe uyarılar eklemişti. Vanlılar tarafından büyük ilgi gören ve kamuoyunda olumlu şekilde karşılanan Kürtçe uyarı yazılarına yönelik saldırı gerçekleşti. İki Nisan Caddesi üzerinde bulunan Kürtçe "pêşî peya/önce yaya" şeklindeki uyarı yazısının üzerine “Türkiye Türk’tür, Türk Kalacak” yazıldı.

Kürtçe uyarı yazılarına yönelik ırkçı saldırı halkın tepkisine neden olurken, konuya ilişkin bir açıklama yapan Van Büyükşehir Belediyesi, bu provokatif eylemde bulunanlar hakkında yasal süreç başlatılacağını duyurdu.

Bu saldırı kabul edilemez

Açıklamada, şunlara yer verildi: “Van Büyükşehir Belediyesi olarak, kentimizin kozmopolit yapısını göz önünde bulundurarak, çalışmalarımızı bu yönlü geliştirme amacı içerisindeyiz. Bu kapsamda çok dilli belediyecilik faaliyetlerimizin bir parçası olan şehir içi yollarda uyarı levhalarına Türkçe’nin yanında Kürtçe de eklenmiştir. Bu çalışmamız halkın da büyük takdirini toplamıştır. Ancak, ülkenin ve kentimizin zengin kültürünü hazmedemeyen ırkçı kesimler tarafından bu uyarı levhalarına çirkin bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Öncelikle bu saldırıyı kınıyoruz. Kent halkının büyük bir bölümünün kullandığı dil olan Kürtçeye yönelik böylesi bir saldırı kabul edilemez. Ayrıca bu tarz saldırılar bizim çok dilli faaliyetlerimizi engelleyemeyecektir. Bu ırkçı yaklaşıma ilişkin başta adli mercileri olmak üzere ilgili kurumları harekete geçmeye davet ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak kentin zengin kültürel dokusunu korumak için tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Farklılıkların zenginlik olduğu bilinciyle, herkesin eşit haklara sahip olduğu bir kentte yaşamak için çalışmaya devam edeceğiz.”

Büyükşehir Belediyesi'nin kentin çeşitli noktalarındaki yollara Kürtçe ve Türkçe uyarı yazıları eklemesi, yurttaşlar tarafından büyük beğeniyle karşılanmıştı. Uygulama, kentin çok kültürlü yapısına uygun olarak dizayn edilmişti.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli