Erbil (Rûdaw) - Türkiye yurt dışına çıkış harcı miktarını artırmaya hazırlanıyor. Daha karar çıkmadı ancak sınır kapılarında günübirlik ticaret yapanlar endişe içinde.
Çok sayıda Kürt, özellikle Hakkari ve Şırnak gibi şehirlerden Kürdistan Bölgesi’ne geçerek ticaret yapıyor.
Hakkari’nin 3 sınır kapısı bulunuyor. Bunlardan Esendere (Bajerge) kapısı Urmiye sınırında, Derecik ve Üzümlü (Serzêr) kapıları ise Kürdistan Bölgesi sınırında yer alıyor.
Türkiye Hükümeti'nin yurt dışına çıkış harcını artırma planı, sınır ticareti uapan vatandaşları tedirgin ediyor.
Muhammed Daştan, korkusunu ve şaşkınlığını şöyle dile getirdi:
“Açlıktan öleceğiz, kendimizi öldüreceğiz. Ne yapacağız, devlet bunu kendi halkına neden yapıyor? Bizim bir işimiz yok, ciddi bir gümrük kapısı da yok. Üç karton sigara, iki kilo çay getiriyoruz. Beş kilo şeker getiriyoruz, iki kilosunu bizden alıyorlar."
"Bölge halkının geliri bu ticarete dayanıyor"
Cafer Erdemli isimli tüccar da hükümetin halkın taleplerini dikkate almadığını belirterek, “Halkın isteklerini ayaklar altına alıyorlar. Şu ana kadar yurt dışı harcı 150 TL idi, gelip gidiyorduk, Şimdi 1.500 TL olacak, o zaman kimse kalmayacak. Bölge insanının geliri bu ticarete dayanıyor. 1.500 yapsalar hatta 3 bin lira olacak diyenler var, o zaman millet ne yapacak?" diye sordu.
73 yaşındaki Kerem Dere de, ailesini geçindirmek için her gün yola çıkmak zorunda kalıyor. Kerem Dere, amacının ailesini geçindirmek olduğunu belirterek, "Bizim hayatımız bu. 73 yaşındayım. Bu yaşta geçimimi sağlamaya geliyorum, 1.500 lira olacak diyorlar. 1.500 lira değil 500 de, 700 de olsa ödeyemem. Ne yapacağız?” dedi.
Diğerleri gibi Sidar Soysal da endişeli. Soysal, "Harcın artması bizi çok etkileyecek. Şehrimizin tüm geliri buradaki ticarete dayanıyor. Eskiden 15 liraydı, 50 lira yaptılar, sonra 150 lira oldu. Şimdi 3 bin lira yapacağız diyorlar. Ailesi, çocuğu olan insanlar ne yapacak, Türk tarafında iş yok” diye konuştu.
"Onlardan bu kadar para alınmamalı"
Sadece ticaret yapanlar değil, şoförler de artık karamsar. Ali Özcan isimli sürücü bu tür artışların kabul edilemez olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Biz Irak'a geldiğimizde ücret ödüyoruz. Yurt dışı 3 bin lira olmamalı. Pek çok kişi iş amacıyla değil, yalnızca yakınlarını ziyaret etmek için geliyor. Onlardan bu kadar para alınmamalı” dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın