10 yıl önce aramızdan ayrıldı: Kürt siyasetçi Şerafettin Elçi anılıyor

25-12-2022
Etiketler Şerafettin Elçi
A+ A-

Haber Merkezi –  Bugün Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Kurucu Genel Başkanı ve 1978-1979 yılları arasında bakanlık yapmış olan emektar Kürt siyasetçi Şerafettin Elçi’nin 10’uncu ölüm yıldönümü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı, Şerafettin Elçi'nin yeğeni Avukat Nuşirevan Elçi Twitter hesabı üzerinde yaptığı açıklamada Elçi’yi mezarı başında anacaklarını söyledi.

Elçi şu ifadeleri kullandı:

“Rahmetli amcam Şerafettin Elçi’nin vefatının 10’uncu yılı münasebetiyle 25 Aralık 2022 Pazar günü Cizre Seyitler Camisinde saat 14.00'de mevlüt okutulacak, ertesinde saat 15.00'de mezarı başında anma programı düzenlenecektir. Tüm halkımız ve sevenleri davetlidir.”

Şerafettin Elçi kimdir?

Şerafettin Elçi 14 Mart 1938 tarihinde Cizre/Şırnak’ta doğdu.

İlk ve ortaokulu Cizre’de liseyi ise Mardin’de tamamladı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni tamamladı.

Diyarbakır'da avukatlık stajı yaptı. Öğrenciliği döneminde, “49'lar Davası” diye bilinen "Kürtçülük Davası"ndan yargılandı.

Cizre'de bir süre avukatlık mesleğini yürüttü. 12 Mart 1971 Muhtırası döneminde, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi sanıkları arasında Diyarbakır Askeri Mahkemesi'nde yargılandı. 8 ay kadar, Askeri Cezaevi'nde tutuklu kaldı.

1977 Milletvekili Genel Seçimleri’nde Mardin milletvekili olarak parlamentoya girdi.

Şerafettin Elçi kurulan hükümette 1978–1979 yılları arasında, Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı.

Bakan bulunduğu dönemde “Türkiye’de Kürtler var, ben de Kürt’üm” şeklindeki açıklamalarından dolayı, Ankara Sıkıyönetim Mahkemesince 2 yıl 3 ay cezaya çarptırıldı.

Yine Bakanlığı döneminde, bazı Kürtleri işe aldı diye Yüce Divan’da yargılandı ve 2 yıl 4 aya mahkûm oldu. Bu cezalardan dolayı, 30 ay’ı aşkın bir süre cezaevinde kaldı. Bu cezaların bir sonucu olarak, 10 yıl kadar siyasi haklardan mahrum bırakıldı ve avukatlık mesleğini yapmaktan alıkonuldu.

1992’de, 98 kürt aydını ile birlikte Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfı’nı kurdu. Vakfın Kurucu Başkanlığı’nı yürüttü. Uzun bir hukuki mücadelenin sonucunda, sözkonusu vakıf, 1995’te Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı olarak tescil edildi.

Bu sayede, Cumhuriyet tarihinde ilk olarak, “Kürt” adı ile bir kurum resmiyet kazanmış oldu.

1994’te bir grup arkadaşıyla birlikte, Kürt Demokratik Platformu’nun kuruluşuna öncülük etti. Bu platformun sözcülüğünü yürüttü. Kürt Demokratik Platformu, 3 Ocak 1997’de kurulan Demokratik Kitle Partisi’nin oluşum faaliyetlerini yürüttü. Demokratik Kitle Partisi’nin kuruluşu ile birlikte, Parti’nin Genel Başkanlığı’na getirildi.

Demokratik Kitle Partisi, 26 Şubat 1999 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Daha sonra 19 Aralık 2006 tarihinde kurulan Katılımcı Demokrasi Partisi’nin Genel Başkanlığına getirildi. 12 Haziran 2011 seçimlerinde Diyarbakır ilinden bağımsız milletvekili seçildi.

Elçi TBMM’deki yemin töreninde “Parlamentoda edilecek yemini kabul etmemiz mümkün değil. Bu yemin faşizan bir anlayışla, sadece Türk şoven anlayışıyla hazırlanmış bir yemindir. Hiçbir zaman bu yemin bizim kabulleneceğimiz, benimseyeceğimiz, siyasi mücadele olarak bağlı kalacağımız bir yemin değil” ifadelerini kullandı.

7 çocuk babası Elçi, 25 Aralık 2012 tarihinde solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Medıcana Ankara Hastanesi’nde vefat etti.

Elçi’nin cenazesi 100 bin kişinin katılımıyla törenle Cizre’de toprağa verildi.

Adı, Şırnak'ta 26 Temmuz 2013 tarihinde açılışı yapılan havalimanına verildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: DEM Parti logosu

DEM Parti'den kayyım kararına ilişkin ilk açıklama

DEM Parti, Dersim ve Ovacık belediyelerine atanan kayyımların ardından açıklama metni yayımladı. Açıklamada, "Kayyım darbesinde ısrar ederek partimizi yıldırmayı, halkı siyasi tercihlerinden vazgeçirmeyi ve topluma bu darbeyi kabul ettirmeyi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz" ifadelerine yer verildi.