İstanbul (Rûdaw) - Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) göre dünyada kadın-erkek eşitliğinin sağlanması 131 yıl alacak.
Dünyada kadınla erkeğin her aşamada eşit olduğu bir ülke yoktur. Bazı ülkelerin durumu çok kötü ama bazı ülkelerin durumu umut kaynağı oldu.
Türkiye eşitlik açısından 146 ülke arasında 129'uncu sırada
Dünya standartlarına ve uluslararası raporlara göre Türkiye'de kadınların içerisindeki durum kötü. WEF'e göre Türkiye eşitlik açısından 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer alıyor.
Kadına yönelik cinayet ve şiddet açısından ise raporlarda Türkiye yine ‘kırmızı’ sıralarda yer alıyor.
Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar hakları için sokaklara döküldü.
Çünkü eğitim sistemi, yargı sistemi, hakim politikanın dili ve tavrı daha birçok şey Türkiye'yi dünyadaki eşitsizlikler sıralamasında üst sıralara taşıyor.
Türkiye'de 2023 yılında 357 kadın öldürüldü ve Ekim ayında 19 kadın erkekler tarafından katledildi.
Öte yandan Türkiye, ekonomik fırsatlara katılım açısından 146 ülke arasında 133. sırada yer alıyor. Eğitim alanında eşitlik 99'uncu, siyaset alanında güç 118'inci, sağlık alanında ise Türkiye dünyada 100'üncü sırada yer alıyor.
Türkiye'de son 10 yılda 3 bin 901 kadın öldürüldü
Türkiye Raporu adlı kuruluşun raporuna göre Türkiye'de kadına yönelik şiddet oranı yüzde 38 olup, Türkiye bu konuda OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor.
İstanbul Sözleşmesi'nin iptali, adalet sistemindeki yetersizlikler ve bazı nedenler kadın cinayetlerinin artmasının temel sebebi olarak gösteriliyor.
Dolayısıyla Türkiye'de son 10 yılda 3 bin 901 kadın öldürüldü ve bu oran her geçen yıl artıyor.
Kadın mücadelesinin aktörleri yorgun ve mevcut durumdan şikayetçi. Çünkü eşitliğin gelişmesi bir yana, kadınların mevcut hakları da kısıtlanıyor.
Rûdaw İstanbul Temsilcisi Rawin Sterk Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde İstanbul’da yürüyüş düzenleyen kadınlara mikrofon uzattı.
"Kadınlar için seferber olunmalı"
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcisi Fidan Ataselim, Kadın haklarının korunması için kamuoyunun, devletin ve tüm bakanlıkların tüm imkanlarının seferber etmesi gerektiğini söyledi.
Kadın yürüyüşüne katılan Nurten Süt, dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddetin olduğunu belirterek, “Kapalı kapılar ardında her yerde kadınlar şiddete maruz kalıyor” dedi.
“Türkiye'de artık insan hakları yok”
Şirin Yılmazer de şunları söyledi:
"Türkiye'de artık insan hakları yok. Kadınların insan hakları olmadığı gibi elbette kadınların hiçbir hakkı da yok. Kategorik olarak baktığınızda çocuk hakları da yok. Hayvanların hakları bile yok. Acil bir adım olarak eğitim sisteminin değiştirilmesinden başlamalıyız."
“Eşit değiliz”
Endan Yakar, toplumda kadının yeri olmadığını belirterek, "Bu toplumda hiçbir zaman hakkımız olmadı, olmuyor da zaten. Ne hakkımız var, ne özgürlüğümüz var.. Her şey yasak. Erkekler bilir, erkekler yapar. Eşit değiliz" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın