TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 25 Kasım Cuma

25-11-2016
RÛDAW
Etiketler TÜRKİYE BASIN ÖZETİ
A+ A-

Türkiye: Zamanlaması manidar saldırı

 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli ılımlı Suriyeli muhaliflerin gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Operasyonu’nda dün bir ilk yaşandı.

 

Suriye rejim güçlerince yapıldığı değerlendirilen hava operasyonunda 3 asker şehit düştü, biri ağır 10 asker yaralandı. Akşam saatlerinde de ikinci bir saldırı oldu.  DAEŞ’li teröristlerce atılan bir havan mermisi, zırhlı aracın yanına düştü. Bu saldırıda hafif yaralanan 7 asker Kilis’e getirilerek tedavi altına alındı.

 

Bölgede bir terör koridorunun kurulmasının önlenmesi için Özgür Suriye Ordusu tarafından yapılan ve TSK’nın da katkı verdiği Fırat Kalkanı operasyonunda dün ilk kez Türk askeri ile Esad güçleri karşı karşıya geldi. Genelkurmay Başkanlığı, olaya ilişkin; “Yürütülen operasyonlar kapsamında, 24 Kasım 2016 saat 03.30 sularında, Suriye rejim güçlerince gerçekleştirildiği değerlendirilen hava saldırısında, üç kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 10 kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır. Yaralı personel tedavilerinin yapılması maksadıyla süratle bölgeden tahliye edilmiştir” açıklamasını yaptı.

 

 

Yeni Şafak: Ne haliniz varsa görün

 

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile üyelik müzakerelerini geçici bir süre dondurmayı tavsiye eden tasarıyı kabul etti. AP, terörün yanında olduğunu bir kez daha gösterdi. Kararın yok hükmünde olduğunu belirten AB Bakanı Çelik, “Bize mesaj vermek isteyenler, bu mesajın Kapıkule Sınır Kapısı’ndan içeri girmeyeceğini bilsinler” dedi

 

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden ve hukuki bağlayıcılığı olmayan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.

 

AP Genel Kurulunda salı günü görüşülen ve dün oylanan tasarı 37'ye karşı 479 oyla kabul edildi. Oylamada, 107 üye çekimser görüş bildirdi. Tasarıda üyelik müzakerelerinin, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ortaya çıkan durum ve OHAL uygulamasının getirdiği şartlar nedeniyle geçici olarak dondurulması isteniyor. Kararda, üyelik müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için OHAL uygulamasının kaldırılması gerektiği de savunuldu.

 

Milliyet: Kesin ve net uyarı yapıldı

 

Fırat Kalkanı’nda 3 askerin şehit olduğunu hatırlatan Yıldırım “Kesin ve net uyarı yapıldı. Hedeflerimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi

 

KESİN VE NET UYARI: Fırat Kalkanı harekâtında görevli 3 askerimiz 1 hava saldırısında şehit oldu. 10 yaralı tedavi altında. Genelkurmay, muhatapları ile askeri temasları sürdürüyor. Tekrarı olmaması konusunda en kesin ve net uyarılar yapıldı, muhataplara. Hedeflerimizden vazgeçirecek bir konu değildir. Münbiç ve Afrin bölgesinden PYD unsurlarının bölgeyi birleştirme amaçların de önüne geçmek için gereken tertibat alınıyor. Halep’e gitmek, yürümek gibi bir hedefimiz yok. Rejimin herhalde böyle bir kaygısı var.

 

Star: Ohalde aynen devam

 

Avrupa Parlamentosu terör örgütleri FETÖ ve PKK’ya kalkan oldu: Parlamento, 37’ye karşı 479 ‘evet’ oyuyla OHAL uygulamasını öne sürerek AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerin dondurulması yönünde tavsiye kararı aldı.

 

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile sürdürdüğü müzakereler konusunda skandal bir karara imza attı: Türkiye’nin terörle mücadelesi nedeniyle kriter bahanesiyle vize muafiyeti sürecini de durduran AP, Genel Kurul’da Salı günü görüşülen ve dün oylanan tasarı kapsamında, ‘Türkiye ile üyelik müzakereleri geçici bir süre dondurulsun’ yönünde tavsiye kararı aldı. Hukuki bağlayıcılığı olmayan ama Aralık ayında toplanacak AB Liderler Zirvesi’nde gündeme gelmesi beklenen karar, 37’ye karşı 479 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. Oylamada 107 üye de çekimser görüş bildirdi. Bu karar AB tarihinde bir ilk olarak da kayıtlara geçti: AP, ilk kez, bir ülkeyle üyelik müzakerelerinin dondurulmasına yönelik tavsiye kararı almış oldu.

 

AP’de altı siyasi grubun verdiği karar tasarılarından üretilen ve dokuz maddeden oluşan ortak karar metninde OHAL kısmı ön plana çekildi. Türkiye’de terör örgütleri FETÖ ve PKK ile mücadelede halka yansıtılmadan uygulanan olağanüstü halden duyduğu rahatsızlığı bildiren AP, AB Türkiye müzakerelerinin ‘OHAL uygulamasının getirdiği şartlar nedeniyle geçici olarak dondurulmasını’ istedi. Skandal kararda bir de skandal öneri getirildi: ‘Türkiye AB üyelik müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için OHAL uygulamasının kaldırılması gerektiği’ belirtildi. Karara, bir buçuk yıldır OHAL’le yönetilen Fransa’nın vekillerinin de ‘evet’ oyu vermesi dikkat çekti. Fransa’da Cumhurbaşkanı adayı olan isimler arasında yer alan Marine Le Pen de Türkiye aleyhinde oy verdi.

 

Akşam: Birilerinin ayağına bastık

 

Adana Valiliği’ne gelerek inceleme yapan Bakan Albayrak, “Bu olayların hiçbiri bizi istikametimizden alıkoyamaz” ifadelerini kullandı.

 

Adana Valiliği girişinde dün sabah saat 08.05’te meydana gelen patlamada 41 yaşındaki Gökhan Aygül ile 25 yaşındaki Kadir Kırbaç yaşamını yitirdi, 2’si ağır 33 kişi yaralandı.

 

Aygül’ün bahçıvan Kırbaç’ın ise OHAL bürosunda memur olarak görevli olduğu öğrenildi. Saldırı şöyle gerçekleşti: Valilik personeli ile sivillere açık olan otoparka mesainin başladığı sırada PKK'lı kadın terörist 33 KKP 24 plakalı bomba yüklü otomobille geldi. Kimliğini gizlemek için başörtüsü takan, mavi pantolonlu, kahverengi çanta taşıyan ve 1.60 boylarındaki hafif kambur terörist, valilik makamına yaklaşık 5 metre uzaklıkta park edip ayrılması ardından otomobil büyük bir gürültüyle infilak etti. Valilik önünde açıklama yapan Enerji Bakanı Albayrak,  "Bu olayların hiç biri bizi Türkiye'nin ulaşmak istediği istikametten alıkoyamaz.

 

Maşalara, kuklalara, ihanet noktasındaki piyonlara seslenmeyeceğim, bunların arkasındaki kesimlere sesleniyorum. Bu millet gerçekleştirilen her eylemin arkasında kimlerin olduğunu çok iyi biliyor" dedi.

 

Takvim: Aptallar

 

Avrupa Parlamentosu’nun, ‘müzakereleri dondurduk’ kararı, sosyal medyada trend topic oldu. Yüz binlerce tweet atan kullanıcılar, “Siz kapıları kapattınız, biz 3 milyon Suriyeli’ye Avrupa’nın kapılarını açıyoruz” diye yazdı.

 

 

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması çağrısı yapan karar tasarısını 37'ye karşı 479 oyla kabul etti. Oylamada, 107 üye çekimser görüş bildirdi. AP'nin bu kararı bağlayıcı değil ve AB liderlerine tavsiye niteliğinde. Türkiye ile müzakerelerin dondurulması kararını sadece AB liderlerinin alabileceği belirtildi. O toplantının tarihi ise 15-16 Aralık olarak açıklandı. Sosyal medyada farklı 'hashtag'larla trend topic olan kararla ilgili yorumlar şöyle:

.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli