Ankara (Rûdaw) - İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, AK Parti’nin hazırladığı ve partilere sunduğu yeni yargı paketi taslak metnindeki düzenlemelerin “reform değil tadilat” olduğunu söyledi. “Yeterli değil ama yeterli değil diye de yapılmasın diyemeyiz” diyen Türkdoğan, İHD’nin kendi görüşlerini yakında kamuoyu ile paylaşacağını söyledi.
TBMM'de siyasi partiler, Meclis gündemine taşınacak olan Yargı Paketi’nin birinci bölümü üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. AK Parti, bir taraftan kendi içinde söz konusu düzenleme üzerinde çalışmaları sürdürürken, bir taraftan da muhalefet partileri ile istişare yapıyor.
İçeriği kamuoyuna yansıyan paket hakkında Rûdaw’a konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Önemli ama eksiklikler içeriyor. Çünkü önce Anayasanın değişmesi gerekiyor. Yani Anayasada kuvvetler ayrılığını pekiştirecek, yargının gerçek anlamda tarafsız ve bağımsız olmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmadığı sürece, gerçek bir yargı reformu yapmak çok zor. Yani HSYK'nın tamamen siyasi iktidarın etkisinden çıkması lazım. Yeni yüksek mahkemelere yapılan atamalarda çoğulculuk ilkesine uyulması lazım. Bu olursa bu bir reform niteliği taşır” dedi.
“OHAL’den sonra Türkiye'nin mevzuatı çok geriye gitti” diyen Türkdoğan, düzenlemelerin reform değil tadilat olduğunu belirterek şöyle dedi:
“Olağanüstühal bahanesiyle çok sayıda temel kanununda olumsuz düzenlemeler yapıldı. Şimdi hükümet bunların farkında olacak ki yavaş yavaş bunları düzeltmek istiyor. Biraz tadilat yapıyor. Size bazı rakalmar söyleyeyim; şu anda cezaevlerinde 300 bine yakın insan var. 500 bine yakın insan denetimli serbestlik altında. 450 bin civarında insan adli kontrol altında. Bu çok yüksek bir sayı. Yani 82 milyondan 1 milyon 300 bin civarında insanın özgürlüğünden kısmen veya tamamen mahrum olduğu bir ülkede siz reform değil tadilat yapmak zorundasınız. Refom başka bir şey.
Anlaşılan bu tadilata paket 1 ile başlanmış. Kamuoyunda çok sık eleştirilen bazı hususlar var. Mesela terörle mücadele kanununun 7’inci maddesine bir cümle yazacaklar. Aslında şu anda mahkemeler AİHM içtihatlarınaı uygularsa, Anayasa Mahkemesi'nin iştihadını uygularsa 7/2’den kimseye ceza vermemeleri gerekiyor ama veriyorlar.
Yine ifade özgürlüğünü ilgilendiren sınırlayan kanun maddeleri var. Hükümet bunları kaldırmıyor, sadece istinaftan Yargıtay'a temiz yolunu açıyor. Peki niye kaldırmıyorsunuz? Bunlar ifade özgürlüğüne engel maddelerse kaldırın olsun bitsin. Eğer kaldırsaydı bu reform olurdu. Ama kaldırmayıp sadece temyiz hakkı tanıdığı için biz buna tadilat diyoruz”
Türkdoğan, “Onun dışında bazı düzenlemeler var ki, pasaportlarla ilgili ki insanların zaten seyahat hakkı var ve bu anayasal bir hak. Bu insanlara pasaportlarının verilmemesi zaten bir anayasa ihlaliydi. Şimdi ise orada da tadilat var, bir reform yok. Yine İçişleri Bakanlığının takdirine bırakılıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Birinci paketin “tadilatın başlangıcı” olarak görülmesi gerektiğini dile getiren İHD Genel Başkanı, “Elbette yeterli değil ama yeterli değil diye de yapılmasın diyemeyiz. Çünkü halkın buna ihtiyacı var. Yani hepimizin biraz nefes almaya ihtiyacı var. Bu açıdan konuyu ele almak lazım. Hükümeti reform yapma konusunda cesaretlendirmek lazım. Yani bunlar tadilattır, tadilat yetmez gerçek anlamda bir reform lazım. Reform da anayasada başlayacak ve özellikle ceza kanunu, infaz kanunu, usul kanunu ve terörle mücadele kanunu, bu dört temel kanunun tamamını içerecek şekilde bir reform paketi açıklanırsa elbette ki o zaman destekleriz” diye konuştu.
Türkdoğan, “Biz İHD olarak kendi raporumuzu yakında açıklayacağız. Kapsamlı bir rapor olacak. Temel kanunların tamamını ilgilendiren hususlarda neler yapılması gerektiğini, uygulamada ne gibi sorunlar olduğunu ortaya koyacağız. Raporumuzu önümüzdeki birkaç gün içerisinde de kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın