TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 25 Eylül Pazartesi

25-09-2017
RÛDAW
Etiketler TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 25 Eylül Pazartesi
A+ A-
Star: Nefret ektiler hüsran biçtiler

Merkel ve koalisyon ortağı Schulz’un Türkiye düşmanlığı üzerinden nefret söylemleri aşırı sağcılara yaradı. Neonaziler, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez Meclis’e girdi.

Seçim kampanyalarını Türkiye düşmanlığı üzerine kuran Başbakan Angela Merkel ile koalisyon ortağı SPD Lideri Martin Schulz’un aşırı sağcı söylemleri Neonazilerin ekmeğine yağ sürdü. Aşırı sağcılar  seçimde tarihi bir başarı elde etti. Türk kökenli 720 bin Alman vatandaşının da oy kullandığı seçimde  Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokratlar’ın (CDU/CSU) oy oranı 2013’e göre 9 puan geriledi. Yüzde 75 katılımın olduğu seçimde CDU yüzde 32,5 oy alarak 1949’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Türkiye ve Erdoğan düşmanlığıyla oy toplamaya çalışan ancak ağır yenilgi alan bir diğer siyasetçi ise Martin Schulz oldu. Schulz’un Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) oyu yüzde 21’de kaldı. SDP’de ise 2013’e göre yüzde 4.6 geriledi. Sosyal Demokratlar ayrıca İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en düşük seviyeye indi.

Irkçı söylemlerin yükseldiği ülkede zafer ise yabancı ve Müslüman düşmanı parti Almanya İçin Alternatif’in (AfD)  oldu. 2013’te yüzde 5’lik barajın altında kalan AfD bu seçimde yüzde 13,5 oy alarak üçüncülüğe yükseldi. Hür Demokrat Parti (FDP) de yüzde 10,5 oranında oy almayı başardı. Cem Özdemir’in genel başkanlığını yaptığı Yeşiller ise yüzde 9,5 ile beşinci sırada yer aldı. Terör örgütü PKK’ya verdiği destekle öne çıkan Sol Parti de yüzde 9 oy oranına ulaşarak Meclis’e girdi.

Yeni Şafak: Bu evde ne söz verildi

Irak’ı parçalayıp, bölgeyi yeni bir ateşe atacak “bağımsız Kürdistan” projesinin mimarları Barzani’nin danışmanı Hoşyar Zebari’nin Kerkük’teki evinde sır bir toplantı yaptı. 2003’teki Irak işgalinin mimarlarından Zalmay Halilzad’ın katıldığı toplantıda İsrail dostu ABD ve Avrupalıların ne söz verdiği ve hangi taahhütleri aldığı merak ediliyor.

İsrail'e bağlı Kürdistan planının mimarları, referandumdan birkaç gün önce Kerkük'te buluştu. Hoşyar Zebari'nin evindeki toplantıya katılan isimler oldukça dikkat çekici: ABD'nin karakutusu Peter Galbraith, Fransız elçi Bernard Kouchner ve Irak'ın en ünlü haini Zalmay Halilzad...

İsrail ve ABD destekli Kürdistan korsan devletine giden süreçte nihai adım olan 25 Eylül referandumuna saatler kala Kerkük’te, aralarında Amerikalı ve Avrupalı isimlerin de yer aldığı ‘sır toplantı’ yapıldı. 22 Eylül’deki toplantıya, ABD’nin Irak’taki karakutusu olarak bilinen ve 2005 Irak Anayasası’nın mimarı olan Peter Woodard Galbraith, eski Fransız Dış İşleri Bakanı Bernard Kouchner, ABD’nin eski Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad ile birlikte çok KDP’nin önemli isimleri katıldı.

Cumhuriyet: Erdoğan oylara el koydu

Topbaş’ın yerine İBB Başkanı olacak ismi Erdoğan tek başına belirleyecek. AKP İstanbul İl Başkanlığı’nda Topbaş’ın yerine geçecek ismi belirlemek için yapılan oylamaya katılan Erdoğan, oyları yanına 3 kişi alarak bir odada saydırdı.

AKP İstanbul İl Başkanlığı’nda dün Kadir Topbaş’ın istifasından sonra boş kalan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlık koltuğuna kimin geleceği oylandı. Bu amaçla yapılan genel istişare ve değerlendirme toplantısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Oylama öncesinde Erdoğan’ın “Belirlenecek aday 2019’a kadar emanetçi olacak. 2019’da durumu tekrar değerlendireceğiz. Eğer başarılı olursa 2019’da da devam ederiz” dediği öğrenildi.

Basına kapalı toplantı çerçevesinde, Topbaş’la parti çatısı altında çalışmaya devam edileceğinin vurgulandığı öğrenildi.

Akşam: Hesabını soracağız

Yıldırım, “Belirli insanların hırsı yüzünden o bölge insanına, Kürt kardeşlerimize bu zulmü reva görenler, elbette bunun hesabını vereceklerdir” dedi.

Başbakan Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından düzenlenmek istenen referandumun hiçbir soruna çözüm getirmeyeceğini söyledi. “Bu referandum, bölgede var olan istikrarsızlığı, otorite boşluğunu ve kaosu daha fazla körükleyecek ve bunun bedelini orada yaşayan insanlar ödeyecek” diyen Yıldırım, “Belirli insanların, yöneticilerin hırsı, uçuk hayalleri yüzünden o bölge insanına, Kürt kardeşlerimize bu zulmü reva görenler, elbette bunun hesabını vereceklerdir” dedi.

Yıldırım, “Bu referandum nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, bunun hesabını Kürtlerden, Araplardan, Türkmenlerden değil bu yanlışta ısrar edenlerden soracağız. Referandum, gayrimeşrudur, yok hükmündedir” diye konuştu.

Hürriyet: Barzani'ye üçlü kıskaç

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yapılan tüm uyarılara rağmen dün Barzani’nin açıkladığı gibi bugün bağımsızlık referandumuna giderse, Türkiye geçen cuma günü Milli Güvenlik Kurulu’nda aldığı (MGK) tedbir kararlarını anında devreye sokacak. Ankara önceliği Barzani yönetimine karşı yoğun diplomatik baskı ile ekonomik önlemlere verecek. Hürriyet, MGK sonrası yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ayrıntılarına ulaştı.

Kabine toplantısına başkanlık eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, her bakandan, kendi bakanlıklarının devreye sokabileceği yaptırımlarla ilgili ayrıntılı rapor hazırlamasını istedi. Raporların tamamlanmasından sonra IKBY’ye karşı tedbirlerin, Barzani yönetiminin tahmin edemeyeceği alanları da içerebileceği belirtiliyor.



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli