ERBİL - Mülteci kampları meselesi için yeni bir komite kuruldu

25-07-2024
Rûdaw
Etiketler Duhok Mülteci Kamp Bağdat Komite
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Mülteci kamplarının kapatılmasını görüşmek üzere Erbil ve Bağdat'tan yetkililerin yer alacağı yeni bir komite kurulmasına karar verildi.

Kürdistan Bölgesi’nden bir heyet, mülteci konusunu görüşmek üzere dün Bağdat'ta Irak Göç ve Mülteciler Bakanı Ivan Faik ile bir araya geldi.

Heyette Kürdistan Bölgesi Bağdat Temsilciliği Başkanı Faris İsa ve İçişleri Bakanlığı Danışmanı Sami Celal yer aldı.

Irak Göç ve Mülteciler Bakanlığı sözcüsü Ali Abbas, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin 30 Temmuz'da Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm kampları kapatma kararı aldığını ancak kampların çeşitli nedenlerle kapatılmayacağını söyledi.

Ali Abbas, yakın zamanda mülteciler ve kamplar konusunda Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere ilgili birçok tarafın katılımıyla yeni bir kararname çıkarıldığını belirterek, “KBY heyeti kararnameyi ve yeni komitenin kurulmasını görüşmek üzere geldi” dedi.

Irak Göç ve Mülteciler Bakanlığı'ndan bir sözcü, komitenin durumu değerlendirmek, mültecilerin geri dönüş koşullarını tartışmak, mültecilerin sorunsuz bir şekilde evlerine dönmelerinin koşullarını oluşturmak ve güvenlik sağlamak üzere gelecek ayın başında toplanacağını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Bağdat Temsilciliği Başkanı Faris İsa, Kürdistan Bölgesi’nin mültecilerin gönüllü geri dönüşünü ancak gidecekleri bölgelerde güvenlik, ekonomi ve sosyal hizmetler açısından yaşamlarının garanti altına alınmasından sonra desteklediğini söyledi.

Ali Abbas’9ın verdiği bilgiye göre halen Kürdistan Bölgesi'ndeki kamplarda yaklaşık 26 bin 500 mülteci aile bulunuyor; bunların yaklaşık 22 bini Duhok'ta, geri kalanı da Erbil'de kalıyor. Süleymaniye’de ise herhangi bir kamp bulunmuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli