21 kurumdan 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Özkan için çağrı

Haber Merkezi - 21 sivil toplum örgütü, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’a ilişkin ortak açıklama yaptı.

Açıklamada Özkan’ın kritik sağlık durumuna rağmen cezaevinde tutulmasının yaşam hakkı ihlali riski taşıdığı, Özkan’ın cezaevinde yaşamını yitirmemesi için Adalet Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu ile ilgili kurumlara harekete geçmeleri için çağrı yapıldı.

Özkan’ın 83 yaşında olduğu, tutuklu kaldığı 26 yıl içinde birçok kez kalp krizi geçirdiği ve çok sayıda kronik hastalığı bulunduğu hatırlatılan açıklamada, “Bununla birlikte, duyma ve görme duyusunu da büyük oranda yitirmiş durumda olup kişisel hiçbir ihtiyacını tek başına giderememektedir. Daha önce Özkan hakkında “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen, tahliye edilmemiş ve yapılan başvurular sonuçsuz kalmıştı. Özkan’ın sağlık durumunun kritik bir aşamada bulunması nedeniyle yine başvurucunun tahliyesine ilişkin yeni raporlar alınmaya çalışılmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Açıklama yapan kurumlar şunlar: “Adana Barosu, Batman Barosu, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği, Eşit Haklar için İzleme Derneği, Görülmüştür İnisiyatifi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Mardin Barosu, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi, Şırnak Barosu, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, Van Barosu, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, Yurttaşlık Derneği.”

’Cezaevinde kalabilir raporu verildi’

Öte yandan Özkan, sağlık raporu için 23 Haziran’da Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.  Hastanenin Sağlık Kurulu, ağır hasta Özkan’a “psikiyatri” tedavisi önererek, “cezaevinde kalabilir” raporu verdi.