Türkiye, İsveç ve Finlandiya toplantısı: 'Somut adımlar atılmalı'

25-05-2022
Etiketler NATO İsveç Finlandiya İbrahim Kalın
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye heyetinin, İsveç ve Finlandiya heyetleri ile NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin istişarelerde bulunmak üzere gerçekleştirdiği toplantı sona erdi. Toplantı sonrası açıklama yapan Kalın, "Türkiye'nin güvenlik kaygıları somut adımlarla karşılanmazsa sürecin ilerleyemeyeceğini ifade ettik" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmede, Türkiye heyetine, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık etti.

İsveç ve Finlandiya ise görüşmeye, İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara'nın başkanlıklarında katıldı.

Türkiye heyetinin, Finlandiya ve İsveç heyetleriyle ayrı ayrı görüşmesinin ardından, üç heyet bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmeler yaklaşık 5 saat sürdü.

1-) Her iki ülkede de Türkiye’nin “terör örgütü” olarak tanıdığı örgütlerin finansal propagandaya dönük medyadaki varlığı ile ilgili somut adım atılmalı.

2-) Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yapılan, İsveç'ten 28, Finlandiya'dan 17 iade taleplerinin gündeme alınması.

3-) Türkiye'ye karşı uygulanan yaptırımların derhal kaldırılması.

4-) PYD ve YPG'nin de PKK gibi “terör örgütü” olarak kabul edilmesi.

Kalın, görüşmelere ilişkin açıklama yaptı. Kalının açıklamalarından öne çıkan başlıklar şunlar:

“NATO bir güvenlik birlikteliğidir, güvenlik kaygıları giderilmeli”

"İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu ülkeler için de NATO için de tarihi bir dönüm noktası. Türkiye'nin 70 yıllık NATO tarihinde NATO ilkelerine yönelik çok ciddi bir rolü vardır. NATO bir güvenlik birlikteliğidir, üye olacak ülkeler güvenlik kaygılarını gidermeli.

“Yaptırımların kaldırılması konusunda olumlu tavır gördük”

Beklentilerimiz terör örgütlerinin oradaki örgütsel, finansal, propagandaya yönelik somut adımlar atılmalı. 2 ülkeden iade taleplerimizi toplantıda gündeme getirdik. PYD ve YPG'nin PKK ile aynı örgüt olduğunu ifade ettik. Türkiye'ye yönelik yaptırımların derhal kaldırılmasına yönelik beklentimizi ifade ettik. Yaptırımların kaldırılması konusunda olumlu tavır gördük.

“Türkiye'nin güvenlik kaygıları giderilmezse süreç ilerleyemez”

PYD/YPG ile ilgili hazırlanan raporlarda örgütün savaş suçları işlediğini anlattık. Dolayısıyla PYD/YPG'yi aklamak için raporların hasıraltı edilmemesini ifade ettik. Türkiye'nin güvenlik kaygıları somut adımlarla karşılanmazsa sürecin ilerleyemeyeceğini ifade ettik. Heyetler bizim mesajımızı aldı. Taleplerimizi liderleriyle görüşüp bize cevap verecekler."

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli