HSK üyeleri için seçim yapıldı, HDP boykot etti

25-05-2021
Etiketler HDP Meclis HSK seçim
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye’de, Meclis Genel Kurulu’nda, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 7 üyesinin belirlenmesi için seçim yapıldı.

Seçimde, Ergün Şahin, Ömür Topaç, Sinan Esen, Aysel Demirel, Cumhur Şahin, Bilal Temel, Hamit Kocabey, HSK üyesi seçildi.

HDP grubu ise Genel Kurul’da yapılan seçime katılmadı. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, demokratik seçim için yaptıkları önerilerin kabul edilmediğini hatırlatarak, “Olması gereken başvuran adayların incelenmesi ve seçimlerin en demokratik yöntemle yapılmasıydı ama öyle olmadı. Kapalı kapılar arasında yapıldı. Siyasi bagajlarını yanında taşıyan isimler aday yapıldı. Liyakat olmadı” ifadelerini kullanarak seçimi neden boykot ettiklerinin gerekçelerini anlattı.

Ardından HDP milletvekilleri Genel Kurul’dan ayrıldı.

Adalet Bakanı ve yardımcısı dışında HSK'da 13 üye bulunuyor. Bu üyelerin dördü cumhurbaşkanı tarafından atanırken 7 üye ise Meclis tarafından seçiliyor. 7 üyeden üçü Yargıtay, biri Danıştay, üçü ise  avukatlar ya da üniversitelerden seçiliyor.

Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı seçimden önce anlaşmıştı

AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti, 7 üyenin aralarından seçildiği 21 aday üzerinde anlaşmıştı. Cumhur İttifakı’nın Millet İttifakı’na 2 üye teklifinin ardından tartışma yaşanmıştı. İki ittifak arasında süren görüşmelerin ardından Cumhur İttifakı’nın istediği 4, Millet İttifakı’nın istediği 3 ismin seçilmesi konusunda uzlaşılmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli